Velký přírůstek váhy v těhotenství může vést k pozdější obezitě


Ztloustnutí během těhotenství může mít pro ženu dlouhodobé následky. Toto zjištění jistě není překvapením pro ženy, které se po porodu snaží dostat se na původní váhu.

Podle posledních výzkumů se ale následky mohou projevit až za desítky let.
Australští vědci sledovali index tělesné hmotnosti (BMI) 2 055 žen, kterým se narodili potomci mezi lety 1981 a 1983. BMI je standardní měřítko, které určuje, zda dotyčná osoba trpí nadváhou nebo obezitou.

Ukázalo se, že respondentky, které během těhotenství podle lékařských měřítek příliš přibraly, vážily o 21 let později průměrně kolem o 20 kilogramů víc. Ty, jejichž hmotnost se v těhotenství zvýšila přiměřeně, ztloustly o dvě desetiletí později o 14 kilogramů.

Podle zprávy zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition se jasná souvislost mezi hmotností v těhotenství a pozdějším přírůstkem váhy ukázala poté, kdy lékaři začali brát v úvahu BMI pacientek před otěhotněním.

"Ženy, které v těhotenství přibraly příliš, trpěly později dvakrát častěji nadváhou a obezita jim hrozila čtyřnásobně oproti ostatním," vysvětluje vedoucí studie Dr. Abdullah A. Mamun z univerzity v australském Herstonu a pokračuje: "Tato souvislost se nemění, ani když vezmeme v úvahu další faktory, například jestli ženy během těhotenství cvičily a jak dlouho kojily své děti."

Podle lékařů je pravděpodobné, že pacientky s predispozicí k obezitě už v těhotenství nabírají přebytečná kila.

"Nemůžeme ale vyloučit, že příčinou jsou pouhé špatné stravovací návyky, protože k tomu nám chybí dostatek údajů," říká Mamun.

Podle něho je předmětem diskuzí, jestli je vhodné doporučovat ženám, aby během gravidity omezily přísun energie z potravy.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.