Užívání aspirinu chrání před rakovinou tlustého střeva


Lidem, kteří mají genetické předpoklady pro vznik rakoviny tlustého střeva, svítá naděje, že touto chorobou neonemocní. Vědci zjistili, že účinnou prevencí může být každodenní užívání aspirinu.

Odborníci jsou toho názoru, že aspirin může mít pozitivní účinky proti nádorům tlustého střeva i u zbytku populace.
Ale vzhledem k tomu, že studie probíhala jen několik let, hodlají ve výzkumu pokračovat.

Dr. John Burn z Institutu lidské genetiky na univerzitě v britském Newcastlu se domnívá, že bádání jeho týmu by mohlo odhalit snadnou cestu, jak ohlídat kmenové buňky, které rakovinu způsobují.

"Věříme, že aspirin má vliv na přežití vadných buněk ve střevě," prohlásil na Evropském kongresu o rakovině v Berlíně.

Burn se svým týmem testoval 1 071 pacientů s Lynchovým syndromem - dědičnou odchylkou, která je predispozicí pro vznik různých druhů rakoviny, především tlustého střeva.

Polovině podával aspirin, druhá polovina dostávala placebo. Po více než dvou letech nebyl mezi pacienty žádný rozdíl. Po čtyřech letech ale už bylo zřejmé, že rakovina se vyvine u menšího počtu osob užívajících aspirin.

"K dnešnímu datu onemocnělo nádorem jen šest pacientů užívajících aspirin, zatímco ve druhé skupině je jich šestnáct," oznámil Burn výsledky desetileté práce.

Podle něho je nutné ve výzkumu pokračovat a najít optimální dávkování léku, který může ve svých nežádoucích účincích způsobit krvácení a vředy v žaludku.
Zdroj: Korzo
Foto: emanueleferonato.com  

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.