Utužujte svou rodinku!

02.11.2009 | Děti a rodina

Záleží Vám na tom, aby Vaše rodina byla dokonale soudržná?

Aby se všichni členové, především děti a Váš partner, cítili být její nepostradatelnou součástí? Zde je několik důležitých elementů, které přispívají k udržování rodinného krbu! Když jim věnujete náležitou pozornost, zaručeně to přispěje k Vaší domácí pohodě!

Společné stolování 
Společné stolování má své základy již v samotném pravěku, kdy si pravěcí lidé v jeskyni pochutnávali na ulovených zvířatech. Samozřejmě, že v té době vypadalo stolování poněkud odlišně. Nešlo ani tak o to, že pračlověk nejedl příborem, spíše jako o stanovení pořadí jednotlivých členů obrovské pravěké rodiny, tzv. tlupy. Její nejdůležitější členové jedli jako první, ostatní se museli spokojit s tím, co zbylo. Současná kultura stolování, alespoň v našich podmínkách, se vyznačuje mnohem demokratičtější a kultivovanější formou. Co se však nezměnilo, to je právě fakt, že společné jídlo rodinu utužuje. V rodinách, kde všichni pravidelně a společně jedí, panuje větší soudržnost i celková pohoda. Pokud Vám tedy záleží na tom, aby světlo Vašeho rodinného krbu nikdy nevyhaslo, snažte se, abyste se jednou denně (v krajním případě alespoň o víkendu) sešli u společné tabule, vychutnali si jídlo a při té příležitosti probrali vše potřebné. Vaše děti budou na tyto chvíle vzpomínat až do pozdní dospělosti. Nehledě na to, že se jedná o velmi příjemný rituál, nemyslíte? 

Dobrovolné rituály 
Společné stravování je pouze jedním z mnoha rituálů, které můžete ve Vaší rodině zavést. Pravidelné rituály jsou důležité zejména pro menší děti, neboť jim dodávají pocit jistoty a bezpečí. Mezi další rituály patří například čtení pohádek před spaním, nedělní procházky nebo jiné výlety (pravda, když přijdou děti do puberty, pravděpodobně z nich příliš nadšené nebudou), nebo příprava pokrmu, či jiná činnost, které se účastní všichni členové rodiny. Vzhledem k rozdílnosti zájmů jednotlivých členů rodiny bývá mnohdy těžké, najít takovou aktivitu, která by všechny bavila. Pamatujte však, že do rodinných rituálů by se neměly především dospívající děti nutit. Hrozí pak velké nebezpečí, že v zápalu touhy po posílení rodinné soudržnosti dosáhnete pravého opaku. 

Tip: Když děti povyrostou, udělejte změnu. Nahraďte původní rituál nějakých jiným, který bude pro Vaše malé dospělé více atraktivní. Změnu s nimi zkonzultujte třeba během společného oběda. Málokdo má rád, když za něho rozhodují ostatní, aniž by se ho předem na cokoli zeptali. Mladí lidé jsou navíc velmi citliví. Vždy si ujasněte priority. Cílem přeci není donutit všechny, aby dělali něco, jen protože to chcete Vy sami, ale abyste jako rodina dělali to, z čeho budete mít všichni radost! 

Kde hledat společné zájmy?
Když jsou děti malé, příliš mnoho fantazie obvykle nepotřebujete. Jsou šťastné, kdykoli se něco děje. Mají radost z toho, že se jim jako rodiče věnujete. Nezáleží ani tak na tom, zda je vezmete na zmrzlinu, do ZOO, nebo s nimi pojedete tam a zpátky vlakem. Hlavně, že jste aktivně spolu. (Když jste celé dny s dětmi v jedné místnosti, ale neustále je od sebe odháníte, protože máte důležitou práci na počítači, Vaše přítomnost se ani náhodou nepočítá!) 

Čím jsou však děti starší, tím je hledání společných zájmů pochopitelně složitější. Ideální je případ sportovně založené rodiny, která může vyrážet na kola, na lyže, na vodu, prostě kamkoliv. Velmi oblíbeným sportem se také v České republice stal v posledním desetiletí golf. I z golfu se může stát rodinný sport. Že to není nic pro Vás? Zkuste tedy popřemýšlet o něčem jiném, co bude bavit celou Vaši rodinu! Ta trocha námahy za to rozhodně stojí!
 
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.