Usnadněte si vánoční přípravy!

24.11.2009 | Bydlení

Proč spojovat svátky klidu a lásky se zbytečným stresem a shonem, když si můžete spoustu práce výrazně usnadnit? Zajímalo by Vás, jak? Přeci pomocí našich skvělých tipů!

Nebuďte otrokyní vlastní domácnosti
Jakmile se začnou blížit vánoční svátky, najednou nabýváme dojmu, že kromě našich běžných pracovních, rodinných a dalších povinností musíme ještě navíc vygruntovat celý domov od stropu až k podlaze. Spíž volá po důkladné inventuře, okna a záclony chtějí zářit čistotou, stejně jako veškerá interiérová dekorace. Také bychom o svátcích rádi usínali v čistě povlečených postelích, pochlubili se vynikající vánočkou a spoustou druhů delikátního cukroví. A k tomu ještě koupit dárky a připravit alespoň symbolickou vánoční dekoraci! Jenže kde na tohle všechno vzít čas? Milé dámy, nebuďte otrokyněmi svých vlastních domácností a usnadněte si předvánoční přípravy, jak nejvíce to půjde. Přeci nechcete na Štědrý večer sotva dojíte večeři padnout do křesla (s bolavými zády), z posledních sil rozbalit své dárky a usnout jako špalek! 

Plán není na škodu 
Mnoho z nás má vůči jakémukoliv plánování značnou averzi, nicméně v tomto případě se plánování vyplatí. Vezměte proto do ruky tužku a papír (nebo svůj notebook či elektronický diář) a udělejte si seznam činností, které musíte bezpodmínečně před Vánocemi udělat, abyste během svátků netrpěla výčitkami svědomí. Spousta domácích prací, do kterých se v prosinci pouští Vaše maminka, která je na rozdíl od Vás v důchodu a nemusí se starat o děti, mohou klidně počkat minimálně do ledna! Když totiž nebudete mít práce až nad hlavu, začne Vás dokonce bavit a budete se během ní na Vánoce těšit! Že zatím nejste skoro vůbec sklerotická a nic si psát nepotřebujete? Vytvoření seznamu povinností má však především svůj psychologický efekt! Tím, jak budete postupně odškrtávat jednotlivé položky ve sloupečku, se postupně zbavíte veškerého předvánočního stresu. Každé škrtnutí znamená splněný úkol. 

Redukujte a optimalizujte!
Poté, co si vytvoříte plán, rozumně jej upravte. Co máme konkrétně na mysli? Abyste v případě časové tísně zvolila ten typ předvánoční dekorace, který Vám nezabere příliš času. Dále místo devíti druhů vánočního cukroví jich bohatě stačí upéct „jen“ pět. Kromě toho ne každý druh cukroví musí být nutně pečený.

Tip: Domluvte se s maminkou či kamarádkou, že každá z Vás napeče jiné druhy, které si pak vzájemně mezi sebou vyměníte. 

Kapra můžete koupit již staženého z kůže a naporcovaného. Mnoho povinností můžete delegovat na ostatní členy své rodiny, ale o tom až níže.

Neživí i živí pomocníci 
Starosti Vám rovněž pomohou ušetřit neživí i živí pomocníci. Začněme třeba těmi neživými. Při pečení cukroví i vánoček používejte pečicí
papír. Ušetříte si tak práci s drhnutím plechů. Místo klasického dřevěného válu s válečkem, na které se lepí těsto, si pořiďte silikonové náčiní. A nezapomeňte na praktické pomocníky, kteří Vám usnadní úklid! Například takové utěrky z mikrovlákna účinně zbaví nečistot veškeré povrchy, a to bez chemických prostředků. Vezměte na vědomí, že na některých věcech se nevyplácí šetřit. S mytím podlah Vám účinně pomůže pouze kvalitní mop. 

Na závěr ještě důležitá zmínka o živých pomocnících: Zapojte do příprav také svou rodinu! Nejenže společná práce utužuje rodinné soužití, ale elegantně se tak můžete zbavit značné části svého velkého břemena. Ale pozor, dobře si rozmyslete, které z činností členům Vaší rodiny svěříte! Vysát a vytřít prach v pohodě zvládne každý, ale přece jen chcete, aby Vaše adventní a vánoční dekorace vypadala k světu a bramborový salát se dal jíst! Přejeme Vám veselé Vánoce bez stresu a spoustu krásných dárků!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.