"Trpasličí" gen možná chrání před rakovinou i cukrovkou


Genetická mutace působící takzvaný Laronův syndrom, tedy jeden z druhů nanismu, zřejmě také chrání nositele před rakovinou a cukrovkou.

Vědci doufají, že bude možné podobný efekt napodobit i u dospělých osob normálního vzrůstu.

Biolog Valter Longo z University of Southern California a ekvádorský endokrinolog Jaime Guevara-Aquirre studovali vesničany z odlehlé oblasti And.
V této komunitě je silně rozšířen Laronův syndrom, tedy genetická mutace, která tělu brání v řádném zpracování růstového hormonu.

Jak uvádí Health Day News, vědci dvaadvacet let sledovali lidi s tímto syndromem a 1600 jejich příbuzných normálního vzrůstu.
Během celé této doby žádný z trpaslíků neonemocněl cukrovkou a jen u jednoho z nich se objevila rakovina. Mezi příbuznými běžné výšky se diabetes projevila u pěti procent a rakovina u sedmnácti procent.

"Lidé, u nichž se vyskytuje nedostatečnost receptorů růstového hormonu, netrpí dvěma hlavními nemocemi stáří. Je u nich také velmi malá četnost mrtvice, ale v komunitě byl počet úmrtí na mrtvici tak malý, že jsme nemohli získat statisticky relevantní výsledek," říká Valter Longo, jeden ze zúčastněných vědců.

Délka života prý ale nakonec byla v průměru stejná u trpaslíků a jejich příbuzných běžné výšky.
"Ačkoliv se nám zdálo, že osoby trpící nedostatečností funkce růstového hormonu jsou poměrně spokojené a normální, a přestože jsou jejich kognitivní funkce zcela v pořádku, nějak často umírají na podivné nehody. Často jde o následky požití alkoholu," dodal Longo.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.