Také romantika může být moderní!

02.11.2009 | Bydlení

Romantika. Máte tento pojem spjatý výlučně s prostředím idylické chaloupky s ložničkou malou jako dlaň?

Nebo s notnou dávkou textilních doplňků, jako jsou růžovoučké závěsy, povlečení s motivem něžných květinek a dekorativních polštářků lemovaných krajkami? Jde to i jinak!

Minimalistický romantismus
Co si pod ním představit? Možná Vás to překvapí, ale také (řečeno slovy přísného minimalisty) interiér bez nadbytečných příkras v podobě květinek, kraječek a dalších detailů, může v ložnici navodit příjemnou romantickou atmosféru. Minimalistický romantismus, v oblasti designování interiérů, který spojuje zdánlivě neslučitelné, je vlastně moderní způsob vytváření romantického prostředí. Především u mladé generace se v současné době těší velké oblibě.

Neklidné moře módy
Módní vlny se střídají. Není tomu tak dávno, co se nosil styl volající po co nejdokonalejší strohosti. Dominanci minimalismu nyní vystřídaly nové trendy. Vlastně ne tak úplně nové. Nejčastěji se totiž jedná o retro z různých období. Pokud jste byli na počátku zařizování Vaší ložnice rozumně prozíraví a pojali jste podlahu a ty nejdůležitější zařizovací předměty, jako je postel a větší kousky nábytku v duchu nadčasovosti, pak Vám jistě nedá příliš práce, přizpůsobit tento neutrální interiér nové vlně na neklidném moři módy. Jestliže Váš dřevěný nábytek s čistými jednoduchými liniemi dokonce také barevně ladí s dřevěnou či dřevo imitující podlahou, pravděpodobně Vám k dosažení vytouženého cíle postačí pouze velmi nenásilné oživení ve formě malých úprav a několika bytových doplňků. 

Nalaďte na romantickou vlnu
Do minimalistického romantismu se Vám bude nejlépe ladit minimalisticky zařízená ložnice. Vás pracovní postup se bude podobat dochucování takřka hotového pokrmu. Přidáte jen přiměřeně svého oblíbeného koření. Pozor ale, ať nepřekořeníte! Malé plochy stěn, které kopírují prostor za komodou či toaletním stolkem, nebo v okolí zrcadla, můžete růžově osladit. Rozhodnout se můžete jak pro něžnou romantickou růžovou, tak pro sytější barevný odstín. Jestliže zatoužíte ještě po růžovém povlečení, nebo po tom s květinovým dekorem, nezapomeňte, že se nechcete odchýlit od svého původního záměru! 

Pokud nechcete Vaši donedávna elegantní minimalistickou ložnici proměnit v nesourodý bazar stylů, kde je ode všeho trochu, od povlečení připomínajícího interiér staré chaloupky Vaší babičky raději upusťte! Nahraďte je spíše jednobarevnými lůžkovinami s moderním motivem velkých květů, na každé dece jeden větší, na jednom z polštářů třeba jeden menší a dost! Totéž platí i pro jiné textilie, předložky a koberečky. 

Pozor na množství
Dále buďte opatrní při pořizování doplňků, zejména s ohledem na jejich množství. Co se týká požadavku, aby nové doplňky přirozeně zapadly do renovované ložnice, mezi materiály, kterých se rozhodně bát nemusíte, patří například ratan. A to ve své přírodní, stejně jako v barvené podobě. Ratanové křesílko, menší komoda, prádelní koš či stojan na květiny vytvoří s minimalistickým nábytkem naprosto harmonickou symbiózu. V případě barveného ratanu dbejte na to, aby barevně ladil s okolním prostředím, v prvé řadě s výmalbou místnosti! 

Nepodceňujte osvětlení
Nevhodně umístěná lampa s nepřirozeně ostrým osvětlením dokáže rozpustit sebemenší nádech romantiky stejně jako voda multivitaminovou tabletu. Na romantické atmosféře naopak přidává tlumené osvětlení. To může být i praktické. Musíte vstávat ještě za tmy? Neostré difuzní světlo Vám nezpůsobí takový šok. 

Skončíme naprosto stylově, a to zmínkou o moderním svícnu. Stačí škrtnout sirkou, nebo cvaknout zapalovačem a můžete si vychutnat atmosféru své nové ložnice v tom správném světle. 

Zdroj: www.utulnydum.cz
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.