Sushi pro štíhlé labužníky


Nemusíte nutně jezdit do Japonska, nebo chodit do sushi baru, abyste si pochutnali na této zdravé lahůdce. Tento chutný pokrm v konzervativní Evropě zdomácněl natolik, že si jej můžete koupit hotový také v bistrech, hypermarketech, nebo si celkem snadno opatřit potřebné suroviny, a připravit si sushi doma.

Japonská dlouhověkost
Japonsko je země, která je mimo jiné proslulá dlouhověkostí jeho obyvatel. Údajně zde žije nejvíce osob starších sta let. Co je tajemstvím jejich dlouhověkosti? Především životní styl, jehož součástí je zdravá strava. Japonci konzumují převážně rýži, ryby, sóju, mořské řasy a další plody moře, ovoce a zeleninu. Oblíbenou japonskou specialitou je sushi, pokrm jehož základem je rýže a syrová ryba, a který je velmi zdravý, protože obsahuje vitamín B12 a jód. Vitamín B12 podporuje dělení buněk a jód zase správnou funkci štítné žlázy.

 

Výživné ale lehké 
Všichni víme, že ryby jsou zdravé. Při jejich tepelné úpravě se však vypaří velké množství omega 3 mastných nenasycených kyselin, které při pravidelné konzumaci pomáhají snižovat riziko chorob, jako je například infarkt nebo mozkové mrtvice. Proto je konzumace sushi z masa syrových ryb ještě zdravější, s trochou nadsázky můžeme mluvit o elixíru života! Kromě toho sushi obsahuje vyvážený poměr tuků a bílkovin a minimum tuku. Takže dobrá zpráva pro všechny ty, kdo rádi jedí, ochutnávají a mlsají, a přitom si musí hlídat štíhlou linii. Po sushi rozhodně nepřiberete.


Trocha historie
Stejně jako všechny ostatní pokrmy, také sushi má svou historii, která je spjata s jihoasijským světem, a jejíž kořeny sahají velmi hluboko. Součástí této historie je vlastně náhoda. Vařená rýže (což je vlastně český překlad slova sushi) totiž původně sloužila ke konzervaci rybího masa. Maso se nasolilo a zabalilo do vařené octové rýže. Dlouho nikoho nenapadlo, tuto rýži konzumovat. Když se tak stalo, vzniklo sushi tak, jak ho známe dnes. Někde se zase naopak rýže prokládala plátky rybího masa, aby tak získala lepší chuť.

Především v průběhu 19. století se sushi rozšířilo dále do světa a kromě tradiční rybí varianty vznikla celá řada dalších. Dnes si můžete pochutnat na také lahodných variantách s mořskými plody, avokádem, syrovou zeleninou nebo houbami. V Kalifornii dokonce připravují sushi z hovězího masa či vajec.


Domácí sushi
Díky dostupnosti originálních surovin si můžete sushi připravit také doma. Dokonce i v hypermarketu seženete vše potřebné, od lepivé rýže, speciálního octa, až po zelený pálivý křen wassabi. Naložený zázvor, který je vhodnou přílohou, koupíte spíše ve specializovaných menších obchůdcích. Domácí přípravu sushi ze syrové ryby vám však nedoporučujeme. Abyste minimalizovali potenciální zdravotní riziko (maso syrové ryby může obsahovat zárodky bakterií), připravte si pokrm raději z krabích tyčinek, avokáda a okurky.


Yattai
Co znamená toto slovo? Yattai je místo, kam můžete na sushi zajít – tedy sushi bar. Přestože hotové sushi dnes není problém koupit v průsvitné plastové v krabičce ve vybraných supermarketech a dokonce i v některých restauracích rychlého občerstvení, není nad to, vychutnat si tuto lahůdku ve stylovém prostředí. Navíc čerstvě připravené sushi také nejlépe chutná. Pokud jste se rozhodli pro variantu v plastové krabičce, nezapomeňte na to, že její obsah musíte zkonzumovat nejpozději do 24 hodin!


Abyste si opravdu pochutnali, zacházejte opatrně se sójovou omáčkou. Ta, která se servíruje společně se sushi, je opravdu výrazná, a tak by mohla přehlušit jeho výbornou chuť, což by byla škoda.


Při večeři se však nemusíte nutně trápit s hůlkami, pakliže si s nimi příliš nerozumíte. Na závěr vám totiž prozradíme, jak si na sushi pochutnává gurmán. Vezme sousto labužnicky mezi palec a ukazováček a vloží si jej do pusy tak, aby maso (nebo to, co je uvnitř závitku) bylo tím prvním, co jeho mlsný jazýček ochutná.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.