Studie španělských vědců:
alkohol chrání mužské srdce


Pití alkoholu může být pro srdce mužů prospěšné, pro ženy to však neplatí. Vědci přesto nedoporučují, aby s ním silnější polovina lidstva začínala s nadějí, že se vyhne srdečním nemocem.

Doktorka Larrarte Arriolová a její tým z baskitského ministerstva zdravotnictví ve španělském San Sebastianu pozorovali návyky týkající se pití u 25 808 žen a 15 630 mužů mezi 29 a 69 lety. Během deseti let sledovali u svých respondentů výskyt srdečních chorob.

Většina účastníků byla na počátku studie zdravá. Kardiovaskulární nemoc se v průběhu výzkumu objevila u 481 muže a 128 žen.

Výsledky byly po deseti letech zveřejněny v odborném časopise Heart.

"U středních a silných pijáků se objevují srdeční choroby o třetinu méně často než u ostatních. A to i tehdy, když se v úvahu vezmou ostatní faktory, jako jsou věk, kouření, vzdělání, tělesná aktivita a hmotnost. Druh požívaného alkoholu nemá přitom vliv," tvrdí Arriolová.

Experti považují za mírné pití konzumaci 5 až 30 gramů alkoholu denně, silné pijáctví podle nich nastává při požívání 30 až více než 90 gramů v průměru každý den. Sklenka vína přitom obsahuje 8 až 10 gramů alkoholu.

U žen se stejnou souvislost nepodařilo najít. Vědci to ale přičítají tomu, že výskyt kardiovaskulárních nemocí je u nich obecně výrazně nižší.

Ačkoli podle poslední studie vše nasvědčuje tomu, že alkohol chrání srdce, lékaři důrazně varují před tím, aby jej lidé začali považovat za lék. Jeho nadměrná konzumace je příčinou tisíců úmrtí z mnoha jiných důvodů.

Zdroj: Korzo.cz
Foto: Samphotostock

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.