Stopa Napoleonova vyhnanství na Elbě

14.03.2009 | Volný čas

Na ostrov Elba (223 km2), známý především pobytem dočasného vyhnance Napoleona Bonaparta, jezdí Francouzi zejména z nostalgie, ale Italové, kterým patří, jej navštěvují především pro jeho turistické krásy.

Ze stejných důvodů se na ostrov vypravuje stále více Čechů. Zdejší pláže jsou písečné, ale někde i oblázkové, se spoustou kamínků různých barev. 

Napoleon Bonaparte pobýval na zdejším ostrově ve vyhnanství v letech 1814-1815 a vybudoval si tu náhradní říši, kterou mínil opravdu zodpovědně spravovat. Až do doby, kdy zase převládla jeho chuť spravovat celý svět. 26. února 1815 odtud tajně vyplul, aby na své cestě do Paříže oslavil řadu triumfů a nastolil legendární stodenní císařství, které posléze definitivně ukončila bitva u Waterloo. Napoleonův pobyt na ostrově připomíná především jeho letní sídlo Villa San Martino, šest kilometrů od hlavního města ostrova Portoferaio. Sem pochopitelně trajekty z pevninského Piombina směřují nejčastěji, jsou však také první vyprodány. Proto je třeba počítat s náhradními cíli v dalších ostrovních přístavech. Mezi nimi za nejkrásnější platí Porto Azuro a Rio Marina na východním pobřeží ostrova.


Na jízdních kolech je možné pohodlně projet všechny významné pamětihodnosti ostrova autem. Většinou po strmých asfaltových silničkách, odkud se nabízejí nevšední, podmanivé výhledy na moře. Osvěžující zelená vegetace horských svahů, vůně pinií a charakteristické strmé šlahouny agave s modří Středozemního moře na pozadí si získají srdce každého rodilého Středoevropana. Pro zpestření lze doporučit výjezd kabinovou lanovkou pro stojící pasažéry (ve tvaru jakýchsi žlutých ježků v kleci) na nejvyšší horu Monte Capanne (1018 m n. m.) v západní části ostrova.


Mnoho Čechů již zažilo týdenní nevšední dovolenou na malé námořní jachtě. Za tuto dobu lze právě tento středozemní ostrov objet kolem celého členitého pobřeží. Jde o nevšední zážitek, nejen z plachtění, ale především z koupání na opuštěných plážích, přístupných jen z moře, z potápění, třeba k mělce ponořenému vraku lodi nedaleko útesu Ogliera, jakož i za červenými rybkami v hejnech obeplouvajícími útes Triglia.

Při obeplouvání ostrova se dočasný námořník podiví četným, většinou opuštěným dolům na železnou rudu, jejíž těžba ovšem výrazně negativně zasáhla do charakteru pobřeží. Svědčí o tom, že před rekreační epochou byl ostrov významným průmyslovým centrem.


Ostrov Elba je též rájem milovníků dobrého jídla a pití, z nichž každý rád ochutná zejména lehké víno zrozené ze zdejších vinic. Alespoň kdo na to má peníze. Drobný škudlil, který všechno utratil za trajekt a musí stejně velký obnos odložit i na zpáteční cestu, si koupí v supermarketu docela pitné krabicové víno - a na malou chvíli má opojný pocit, že tam, kde je víno levnější než minerálka, je opravdový ráj na zemi.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.