"Stoletníci" na obzoru? Věda by již brzy mohla zastavit stárnutí.


Století lidé v tělech padesátníků? Vědci tvrdí, že je to realistická možnost. Zkoumají, jak dát lidem "50 aktivních let po 50. narozeninách".

Polovina dětí, které se dnes rodí například ve Velké Británii, by se díky dnešní životní úrovni mohla dožít sta let. Problém je ale v tom, že naše těla se opotřebovávají stejně jako dřív.

Vědci z Leeds University teď mají 50 milionů liber (1,4 miliardy Kč) na výzkum inovativních přístupů, jejichž cílem je zastavit stárnutí na úrovni padesáti let.

Mají v plánu dávat penzistům nové tkáně vytvořené z jejich vlastních buněk a pozornost věnují i trvanlivosti implantátů. Začíná to samozřejmě u nových kyčlí, kolen a srdečních chlopní, ale vědci z Leedsu si představují, že by se během času dala nahradit většina orgánů, které se věkem opotřebovávají.

Profesorka Eileen Inghamová a její tým vyvinuly unikátní nový způsob, jak umožnit tělu, aby se samo obnovovalo. Podle BBC jde o výrobu transplantovatelných tkání a později snad i orgánů zcela novou technologií.
Velkou výhodou tohoto přístupu je, že tu nehrozí nebezpečí odmítnutí transplantátu.

Zatím se vědců takto podařilo vyrobit novou srdeční chlopeň. Princip je následující: Z tkáně či orgánu dárce se jemně odstraní buňky pomocí koktejlu enzymů a detergentů. Tato inertní "kostra" pak může být transplantována bez rizika odmítnutí. Tělo tuto "kostru" přijme a postupně zaplní vlastními buňkami.

Pokusy na zvířatech a na čtyřiceti pacientech v Brazílii zatím vypadají velmi slibně. Britské státní zdravotnictví se už také začalo zajímat o to, jak by se tato technika dala využít při transplantaci kůže popáleným osobám.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.