Spěte odděleně, prospívá to zdraví, radí lékař


Páry by se prý měly zamyslet nad možností spát odděleně. Podle nových poznatků by to prospělo jejich zdraví i jejich spánku.

Dr. Neil Stanley, odborník na spánek, tvrdí, že sdílení lože často vede k hádkám ohledně chrápání a přikrývky. A to vše nás okrádá o drahocenný spánek.

Lékař, který sám spí odděleně od manželky, tvrdí, že historicky lidé postel nikdy nesdíleli. Moderní tradice manželského lože prý začala až v době průmyslové revoluce, kdy se lidé začali stěhovat do přelidněných měst a často i velmi malých místností a bytů. Před polovinou 19. století prostě nebylo moc obvyklé, aby manželé spali pospolu.

Dr. Stanley, který zřídil na University of Surrey jednu z předních spánkových laboratoří, řekl reportérům BBC, že by se lidé měli nad svým spaním zamyslet.
"Jde o to, co vám vyhovuje. Pokud spíte společně a oba spíte opravdu dobře, tak s tím nic nedělejte. Pokud ale máte problémy, nebojte se je řešit. Všichni víme, že je normální na konci večera si popřát dobrou noc a otočit se na svou stranu postele. Tak proč v tu chvíli nejít třeba do vlastní postele?" ptá se Dr. Stanley.

Špatné spaní podle něj může vést k depresím, srdečním chorobám, mrtvicím, nehodám i rozvodům, ale přesto se spaní často zanedbává.
Ačkoliv i výzkumy ukazují, že sdílené lože často ruší spánek, jen osm procent párů mezi čtyřiceti a šedesáti lety spí odděleně.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z listového těsta

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.