Špatná strava v raném těhotenství snižuje intelekt dítěte


Ženy, které v prvních týdnech těhotenství nemají dostatečný přísun kalorií, riskují, že jejich potomek bude mít nižší inteligenci. Podle posledních průzkumů mohou takové děti trpět i poruchami chování.

Jak zjistili američtí vědci z univerzity v Texasu, málo vydatná strava způsobuje, že se mezi mozkovými buňkami plodu netvoří dostatek spojení, buňky se dělí ve snížené míře a pomaleji rostou.

Tým Dr. Petera Nathanielsze srovnával dvě skupiny samic paviánů, z nichž jedna se během první poloviny březosti krmila, co hrdlo ráčí, zatímco druhá dostávala o třetinu méně.

Badatelé zjistili, že při nedostatečném přísunu kalorií dochází k omezení růstu neuronů a k změnám na stovkách genů. Zároveň se ukázalo, že tato souvislost se nejvíce projevuje u nedospělých matek, jejichž organismus se sám vyvíjí, a naopak také u matek starších, které nejsou schopny potomka dostatečně zásobovat živinami.

"Náš výzkum je dalším důkazem toho, jak důležité je, aby budoucí maminky patřičně jedly. Špatná strava zpomaluje vývoj orgánů dítěte a v případě mozku může dojít k celoživotním následkům, snížení IQ a poruchám chování," říká Nathanielsz.

Studie byla zveřejněna v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
Zdroj: Korzo
Foto: Babble.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.