Sójové boby chrání před zlomeninou krčku


Ženy po přechodu mají další šanci, jak zabránit řídnutí kostí. Podle posledních průzkumů pomůže strava obsahující sójové boby.

Vědci z univerzity v Singapuru zkoumali vliv složení stravy na zdravotní stav žen, konkrétně na složení jejich kostí.

Denní příjem sóji u jejich respondentek byl nejméně 2,7 gramu sójové bílkoviny, 5,8 miligramu sójových isoflavonů na 1000 kalorií nebo 49,4 gramu tofu.
"Toto množství je jednoznačně vyšší, než jaké konzumují ženy na Západě," říká vedoucí studie Dr. Woon-Puay Koh.

Ten se svým týmem sledoval v letech 1993 až 1998 stravovací návyky 63 000 Číňanek a Číňanů od 45 do 75 let.
V roce 2006 se ukázalo, že zlomeninu krčku od té doby utrpělo 276 mužů a 692 žen.

Podle výsledků zveřejněných v časopise American Journal of Epidemiology se mužům tento úraz stal průměrně v 71. roce života, ženám v 73 letech.
Přitom vyšlo najevo, že pravidelná konzumace sóji měla pozitivní vliv na stav ženských kostí, u mužů se žádná souvislost neprokázala.

Současná zjištění potvrzují předchozí teorie, podle nichž sója nebezpečí zlomeniny u žen po menopauze snižuje až o 30 procent.

Experti chtějí ve výzkumu pokračovat, aby dovedli vysvětlit mechanismus, jakým tato plodina na tělesný stav působí.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.