Slovenský ráj

12.02.2009 | Volný čas

Národní park Slovenský ráj se rozléhá ve východní části Slovenska na ploše 19 763 ha. Obrovská plocha národního parku se rozděluje do několika menších a větších plošin. Parkem protékají řeky (Hnilec, Hornád) a potoky (Biely potok, Suchá Belá aj.)...

Parkem protékají řeky (Hnilec, Hornád) a potoky (Biely potok, Suchá Belá aj.), které vytvořily svérázný a charakteristický vzhled krajiny.
A tak při návštěvě východní části Slovenska máte možnost zhlédnout velké množství roklí a vodopádů (Piecky, Sokolia dolina, Zejmarská roklina).

 

Na již zmíněných plošinách se nacházejí turisty velmi oblíbená místa, jako jsou podzemní jeskyně, díry a závrty ( Medvědí jeskyně, Čertova díra, Stratenská jeskyně a jiné).. Jednou z nejznámějších jeskyní je Dobšinská ledová jeskyně, která je také jednou z nejvzácnějších jeskyní Slovenska. Délka jeskyně dosahuje 1232 m a díky svému umístění v nadmořské výšce 969,5 m a severní orientaci umožňuje v zimním i letním počasí neustále udržovat stálou teplotu pod 0 °C.
Díky proudění teplého vzduchu došlo k zaledování jeskynních prostor. Stejně tak i většina ozdob jeskyně vznikla právě díky proudění vzduchu.

 

V bezprostřední blízkosti národního parku se nacházejí také různá historická místa a tak, pokud nemáte zrovna chuť procházet se po jeskyních a jiných místech parku, je zcela ideální navštívit některou z mnoha kulturně i historicky významných památek.
Jedním z hojně navštěvovaných míst je například Spišská Nová Ves, město bohaté na kulturu a historické památky. Jednou z nejznámějších je římsko-katolický kostel z poloviny 14. století s nejvyšší věží na Slovensku, která měří 87 metrů. Za zmínku stojí také secesní budova Reduty z přelomu 19. a 20. století, evangelický kostel z konce 18. století, měšťanské a řemeslnické domy lemující největší čočkovité náměstí na Slovensku a také provinční dům z roku 1763, v součastné době sídlo Spišského muzea.
Dalším místem, které rozhodně nelze při návštěvě Východního Slovenska vynechat jsou Markušovce. Toto turisty velmi oblíbené místo je proslavené původně renesančním, později přestavěným rokokovým kaštielem, v němž se nachází muzeum historického nábytku. Markušovský kaštěl je zasazený do krásného francouzského parku, jehož ozdobou je rokokový letohrádek Dardanely s expozicí klávesových hudebních nástrojů.

 

V okolí parku je několik turistických středisek, jako jsou Podlesok, Kláštorisko nebo Dedinky. Tato střediska poskytují veškerý komfort, který si při dovolené lze vůbec přát. A tak si stačí vybrat ubytování v hotelu, penzionu či chatkách nebo i v soukromí. Samozřejmostí jsou restaurace, bufety, půjčovny kol, vodních lyží. V některých střediscích se nacházejí tenisové a volejbalové kurty, krytý bazén a sauna. Opravdu záleží na každém návštěvníku, jakou variantu si zvolí.

 

Při každé návštěvě národního parku je třeba znát několik důležitých pravidel, která by měl každý respektovat.

 

V národním parku je zakázáno stanovat a pohybovat se mimo vyznačených turistických chodníků a míst. Všechny turistické chodníky, rokliny a cyklostezky jsou otevřeny po celý rok. Přechod roklin je povolený pouze směrem nahoru, tedy proti směru potoka.
Veškeré informace o schůdnosti roklin poskytuje Horská záchranná služba. Pokud si nejste jisti, ať již silami či znalostí terénu, zajistěte si odborného průvodce.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.