Školka může prospět i dvouletým

07.01.2010 | Děti a rodina

Jste na rodičovské se dvěma dětmi? Nezvládáte už všechno s takovým přehledem jako předtím s jedním dítětem?

Dejte svou starší ratolest na pár hodin v týdnu do školky! Pomůžete tím celé rodině!

Jedno dítě, žádné dítě 
Jedno nepsané moudro praví, že jedno dítě znamená žádné dítě. Když si přinesete z porodnice svého prvního potomka, říkáte si, kdo mohl něco takového vymyslet. Vždyť kolem malého miminka je tolik práce! Jakmile si však přinesete dalšího, rčení neznámého autora záhy pochopíte. A to zcela nezávisle na tom, zda má starší sourozenec ze svého nového bratříčka či sestřičky radost, nebo jej naopak ignoruje. V krajním případě starší ze sourozenců pociťuje ohrožení své dosud neohrozitelné pozice natolik silně, že to může dokonce vypadat, že malého vetřelce v peřince dokonce nesnáší. 

Když 24 hodin nestačí 
Pokud nejste obklopena armádou hlídacích tet, babiček a dalších příbuzných, Vaše nová životní etapa právě začala. Připravte se na to, že budete ráda, když se v jednu odpoledne stihnete nasnídat a v jednu v noci si umýt vlasy. Přestože využijete všech 24 hodin, které den má (bohužel některé z nich musíte prospat, ať chcete nebo ne), v koši na žehlení se Vám bude hromadit vyprané prádlo, nestačíte odpovědět na jediný e-mail a chvilka strávená o samotě v koupelně se stane luxusem, který si můžete dovolit, jen když se vrátí domů Váš partner. Pokud tak neučiníte, může se Vám pár minut nepřítomnosti krutě vymstít. V tom lepším případě obětujete některé z Vašich oblíbených kosmetických přípravků, jako je lak na nehty či drahý pleťový krém, v tom horším se může něco přihodit Vašemu miminku, které je v očích staršího sourozence něco jako pokusný králík. 

Co se změnilo?
Aby se z Vaší rodičovské (prý dovolené) dříve nebo později nestalo psycho, vřele Vám doporučujeme, dát starší dítě alespoň na dva dny (případně dvě dopo- či odpoledne) v týdnu do mateřské školky. V těch státních asi sotva uspějete, naštěstí jako reakce na baby boom vzniká celá řada soukromých školek, kde se rádi postarají také o děti, kterým jsou teprve 2 roky (v některých i o několik měsíců mladší děti), které ještě potřebují jednorázové pleny. Že máte ze školky své vlastní dětské trauma a nepřejete si, aby Vaše dítě prožilo něco obdobného? Nemějte strach. Ve školkách se toho od našeho dětství mnoho změnilo. Děti do jídla nikdo nenutí a k odpolednímu spánku existuje alternativa tzv. tichých činností (třeba kreslení), kterým se mohou věnovat ty, které nechtějí spát. V soukromých školkách zpravidla bývá i menší kolektiv, takže se jim učitelky mohou více věnovat.

Posilujte imunitu!
Nějaké nevýhody umístění potomka do školky přece jen má. Pokud pomineme tu finanční stránku (soukromé školky nejsou právě laciná záležitost, dva dny v týdnu Vás vyjdou cca na 6000 Kč), u dítěte, které pravidelně navštěvuje školku či školu, je větší pravděpodobnost, že onemocní. Proto věnujte zvýšenou pozornost posilování imunity Vašeho dítěte. Dbejte na to, aby mělo dostatečný přísun vitamínů a minerálů (zinek) a otužujte ho! 

Přínos pro celou rodinu
Když dáte svého miláčka do školky, neprospěje to pouze Vám, která si v době jeho nepřítomnosti mnohem snáze zařídíte vše potřebné, a miminku, které nebude nikdo budit ani jinak rušit, ale i malému návštěvníkovi sociálního zařízení. Naučí se mnoho zajímavého a hlavně se se svými vrstevníky jaksepatří vydovádí! A konečně, ani hlava nebo hlavní živitel rodiny nepřijde zkrátka. Když se totiž vrátí z práce, najde doma mnohem spokojenější partnerku! Nevěříte? Tak to zkuste alespoň na měsíc, ať můžete sami posoudit, jak tato změna všem prospěje.

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.