Šálek kávy denně v těhotenství neškodí


Ženy očekávající potomka už si nemusí upírat svůj každodenní šálek kávy. Nový výzkum prokázal, že mírná konzumace kofeinu nezpůsobuje zvýšené nebezpečí potratu nebo předčasného porodu.

Poslední výzkum Americké společnosti porodníků a gynekologů popřel dosavadní teorie, že i malé množství kofeinu může v těhotenství vyvolat komplikace.

"Myslím, že je čas s klidným svědomím prohlásit: šálek kávy denně je v pořádku," tvrdí předseda společnosti Dr. William Barth.

Vědci považují za mírnou konzumaci kofeinu i čtyři čtvrtlitrové hrnky čaje, pět plechovek limonády nebo dokonce šest až sedm tyčinek hořké čokolády denně.
Své výsledky zveřejnili na základě dvou nedávných studií, které sledovaly více než tisíc těhotných žen.

Zatímco výzkum lékařů newyorského lékařského centra Mount Sinai nepotvrdil žádnou souvislost mezi množstvím potratů a konzumací jakéhokoli množství kofeinu, experti z Oaklandu tvrdí, že nebezpečí roste, pokud přísun této látky přesáhne 200 mg denně.

Odborníci ovšem zjistili i to, že kofein může podráždit placentu. Aby se to ale stalo a byl ohrožen plod, musela by matka vypít mnohonásobně větší množství kávy než je běžné.

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.