Rybí tuk zabraňuje poškození DNA


Vědci zjistili, proč rybí tuk pomáhá při léčbě pacientů, kteří prodělali infarkt. Omega-3 mastné kyseliny v něm obsažené podle nich zabraňují poškození DNA.

Studie prováděné posledních dvacet let potvrzují, že potravinové doplňky nebo potrava bohatá na rybí tuk snižují u pacientů po prodělaném infarktu nebezpečí dalších srdečních příhod, které mohou být smrtelné. Dosud ale nebylo jasné, proč jsou ryby tak prospěšné.

"Skutečnost, že omega-3 mastné kyseliny prospívají lidem s kardiovaskulárními chorobami, je známa již delší dobu. Naše studie se snažila objevit mechanismus, kterým omega-3 mastné kyseliny pracují," říká vedoucí výzkumu Dr. Ramin Farzaneh-Far z Kalifornské univerzity v San Francisku.

Za objev dostali Nobelovu cenu
Jeho tým se zaměřil na zkoumání délky telomerů - koncových částí chromozomů. Už v roce 2009 vědci zjistili, že poškození těchto částí může vést k předčasnému stárnutí i rakovině. Za tento objev jim byla udělena Nobelova cena.

Farzaneh-Far s kolegy měřili délku telomerů u 608 pacientů po infarktu.

"Ukázala se jasná spojitost mezi množstvím omega-3 mastných kyselin a mírou biologického stárnutí. Vysvětlení může spočívat v tom, že omega-3 mastné kyseliny napravují stresové oxidační procesy, což jsou chemické reakce, které mohou telomery zkracovat. Rybí tuk také zvyšuje produkci telomerázy - enzymu prodlužujícího poškozené telomery. Oba tyto mechanismy musíme prověřit," vysvětluje Farzaneh-Far.
U lidí s nejvyšším obsahem kyselin se prokázaly telomery s největší délkou.

Experti ale upozorňují, že současné výsledky vycházejí ze zkoumání buněčného stárnutí u kardiaků.
Není tudíž jisté, zda totéž platí i pro zdravé lidi. Podle nich není důvod domnívat se, že by tomu tak nebylo. 

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.