Rekonstrukce panelového bytu a čím začít

10.05.2010 | Bydlení

Také bydlení v panelovém bytě může být velmi příjemné, estetické a komfortní, pokud si ho ovšem dobře a stylově zrekonstruujete! Přinášíme Vám několik tipů, jak efektivně odstranit zásadní nedostatky panelákové výstavby!

Skoncujte s nekomfortním příslušenstvím! 
Nejčastěji zmiňovaným nedostatkem panelákových bytů je jejich umakartové jádro, ve kterém se zpravidla tísní miniaturní toaleta a ne o moc větší koupelna. Na toaletu se člověku sotva vejde košík s novinami, o skříňce pro uskladnění čisticích prostředků a hygienických potřeb lze uvažovat pouze v prostoru u stropu. Napadá Vás, že byste mohli využít známého fígle a alespoň opticky zvětšit svou toaletu přidáním několika zrcadel? Věřte, že zrovna v případě této místnosti to není ideální nápad. 

V koupelně se musíte spokojit s úzkou vanou, která zároveň slouží i jako sprchový kout. Když sem ještě postavíte pračku, jste rádi, že se vůbec můžete hnout. Ale nezoufejte, fotografie nádherných koupelen v magazínech o bydlení si nemusíte jen smutně prohlížet. Pokud ovšem skoncujete s nevzhledným a nepraktickým umakartovým jádrem! Kdo to myslí s rekonstrukcí svého bytu v panelovém domě vážně, měl by začít právě tady. Jakmile jádro zbouráte, získáte prostor navíc. Umakart se nejčastěji nahrazuje buďto sádrokartonovou konstrukcí, nebo stavebnicovým systémem. 

S těmito úpravami je lepší se obrátit na stavební firmu. Jestliže chcete vyřešit problém s umakartovým jádrem svépomocí, můžete ho pouze obložit. V tomto případě však nezískáte žádný prostor navíc. Ba právě naopak.

Kouzla v obytné zóně 
Jistě nám dáte za pravdu, že obytná část bytu by měla být také obyvatelná. Obývací pokoj je sice tou největší místností v bytě, o kuchyni to však rozhodně tvrdit nelze. Pohodu v obou místnostech navíc narušuje přítomnost několika dveří. Když jedny z kuchyňských dveří zazdíte, získáte nejen trochu prostoru navíc, ale místnost získá na útulnosti. 

Tip: Stavební otvor spojující kuchyni s obývákem nemusíte beze známky zazdít, ale můžete zde ponechat malé okénko, které lze obložit cihlami a dolů umístit například elektrický krb (spíše ze strany obývacího pokoje). 

Druhé řešení naopak spočívá v propojení obou místností. Novou krásnou kuchyňskou linku designově sladíte s obývacím nábytkem a elegantní obytná zóna je na světě! 

Že už se dávno koupete v nové koupelně a vaříte v hezčí a lépe uspořádané kuchyni? Začněte uvažovat o výměně oken, zasklení lodžie, nebo třeba o přestavbě dětského pokoje!

Náš tip: Rolety

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.