Recepty z brambor

08.11.2010 | Gastronomie

Brambory patří mezi poklady české kuchyně. Lze z nich připravit nekonečné množství sladkých i slaných jídel.

Zapečené brambory se sýrovým tvarohem

Suroviny: 

300 g vařených na kolečka nakrájených brambor
1 vanička (250 g) polotučného tvarohu 
4 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání
250 g strouhaného sýra
1 stroužek česneku
2 lžíce koření na americké brambory
tuk na vymazání
2 lžíce strouhanky
sůl

Postup: 

 1. V misce utřeme česnek se solí a tvarohem. 
 2. Do česnekového tvarohu vmícháme vejce a polovinu strouhaného sýra. 
 3. Do vymazané a strouhankou vysypané formy střídavě klademe kolečka brambor posypaná kořením a tvarohovou směs.
 4. Jakmile dokončíme poslední vrstvu, obsah mísy přelijeme smetanou a zapečeme v troubě
 5. Nakonec přidáme zbytek strouhaného sýra a necháme v troubě ještě 5 minut dojít. 

Tradiční bramborové škubánky

Suroviny: 
300 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g másla 
cukr a strouhaný perník, tvaroh, nebo mák na posypání 

Postup: 

Brambory (varný typ C) uvařte do poloměkka

 1. Poté brambory sceďte a rozšťouchejte s trochou vody z brambor na hustou kaši.
 2. Přidejte mouku a vařečkou vypracujte těsto.
 3. Těsto roztírejte směrem ke stranám hrnce, dokud nepřestane lepit.
 4. Pak rozpusťte máslo, namáčejte do něho lžíci a vykrajujte škubánky. 
 5. Podávejte se strouhaným perníkem mákem nebo tvarohem.
 6. Jako příloha se hodí ovocný kompot. 

Dobrou chuť!

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.