Rakovina tlustého střeva je nemocí životního stylu


Lidé, kteří se chtějí vyhnout smrtelné rakovině tlustého střeva, by měli pravidelně cvičit a omezit konzumaci červeného masa a alkoholu.

Odborníci zjistili, že příliš mnoho červeného a průmyslově zpracovaného masa, kouření, obezita a cukrovka jsou faktory, které zvyšují riziko vzniku nádoru tlustého střeva o pětinu.

Cukrovka 2. typu je úzce spojena s nadváhou. Obojímu se dá přitom snadno předejít zdravou stravou a tělesnou aktivitou.
Ještě významněji se nebezpečí rakoviny zvyšuje v souvislosti s konzumací alkoholu.

"Lidé, kteří si dopřávají denně jednu a více skleniček, jsou ve srovnání s abstinenty a velmi slabými pijáky o 60 procent ohroženější," varuje Dr. Rachel R. Huxleyová z ústavu George Institute for International Health v australském Sydney.
Podle ní je rakovina tlustého střeva nemocí životního stylu a pokud se zbavíme svých zlozvyků, výrazně snížíme riziko jejího vzniku. To platí pro každého, i pro ty, kteří mají tuto zhoubnou nemoc v rodinné anamnéze.

V roce 2007 získal Světový fond pro výzkum rakoviny přesvědčivé důkazy, že obezita, velká spotřeba červeného masa a alkoholu přispívají ke vzniku tohoto onemocnění. V současnosti se potvrdilo, že stejně vysoce rizikovými faktory jsou kouření a cukrovka. 

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.