Proutí nositelem pohody

09.03.2009 | Bydlení

Víte, co působí dobře na lidskou psychiku? Plyšoví medvídci a nábytek a doplňky z proutí. Plyšové medvídky ponecháme dětem a nabídneme vám krátkou lekci toho, jak si jednoduše a během chvilky zútulnit interiér. Proutěný a ratanový nábytek má totiž jednu velkou výhodu, a to, že se nemusí montovat.

Proutěné výrobky
Pokud jste se rozhodli, že si zútulníte vaši chalupu nebo vaše obydlí číslo jedna, máte z čeho vybírat. Z proutí není jen pomlázka, kterou si ozdobíte domov na Velikonoce, ale nepřeberné množství drobných, ale i větších kusů nábytku a doplňků. Proutěné koše na prádlo, koše na cibuli a jiné plody, dekorativní mísy na ovoce, podnosy, ošatky a chlebníky, proutěné truhly k uschování hraček, knih, prostě všeho se neuspořádaně povaluje po bytě, domečky pro kočičky, stojany na květiny, noviny a dokonce i na lahve vína, drobné servírovací a konferenční stolky a posuvný nábytek, závěsné poličky a malé židličky, taburetky, podstavce, to vše se vyrábí z proutí, a to jsme toho určitě ještě mnoho vynechali.


Kam se hodí?
Přestože je proutí ryze přírodní materiál, výrobky z něho se nehodí do každého interiéru. Pokud jde o minimalismus, modernu a nadčasovost, proutí zde nemá co pohledávat. Naproti tomu místnostem zařízeným v rustikálním, či klasickém stylu dodá tu správnou domovskou atmosféru.

Výhodou proutěného nábytku je, že nemá příliš ostré hrany, a tak se o něj jen tak neporaníte. Tuto vlastnost oceníte zejména v případě, že máte doma malé děti. Drobná nevýhoda zase spočívá v tom, že tento nábytek je velmi lehký, a tak jej budou vaše ratolesti velmi snadno přemísťovat. Proto na něj nesmíte stavět žádné těžké předměty, jako jsou například velké hliněné květináče.

U drobných doplňků, jako jsou například podnosy, je nízká hmotnost naopak výhodou.


Ratan není proutí
Vypadá podobně, ale proutí to není. Copak je to? Ratan. Kdybyste přišli k někomu na návštěvu a označili jeho exotický ratanový nábytek za proutí, možná by se i urazil. Rozdíl nespočívá pouze v ceně, ale v jeho původu. Ratanový nábytek se nevyrábí z vrby, která roste v Čechách u rybníka, ale z palmové liány, kterou najdete v deštných pralesích.

Výhoda ratanového nábytku spočívá v jeho lehkosti a snadné manipulaci. Proto je oblíbeným materiálem pro výrobu zahradního nábytku. Stejně tak si jej rádi pořizují majitelé zahradních restaurací a kaváren.

Není nutné jej montovat, což ocení zejména ženy. Snadno se kombinuje s jinými druhy nábytku, proto nachází své uplatnění v interiérech zařízených v různých stylech.


Přírodní zimní zahrada
Velmi dobře se vyjímá ratanový nábytek na menších kobercích z přírodních materiálů, obklopený jemu blízkou vegetací, třeba malými palmičkami. Zimní zahrada vybavená ratanovým nábytkem je proto chloubou každého pana domácího i paní domácí. Drobné doplňky, jako je třeba košík na noviny, nebo truhla na drobné blíže neurčené předměty, může být klidně z obyčejného proutí.

Dobře odvětrávané zimní zahradě také sluší proutěné či ratanové stojany se zelenými rostlinami.

 

Tlouštíci, nesedat! 
A ještě několik slov k nevýhodám ratanového nábytku. Jak napovídá nadpis tohoto odstavečku, nosnost křesílek a pohovek vyrobených z ratanu není příliš vysoká. Proto kdo váží více než metrák, měl by se posadit raději někam jinam. Přestože prodejní cena ratanového nábytku, který se již nevyrábí pouze v sousední Asii, ale také v Evropě, stále klesá, není laciný.

Ale vraťme se zpátky k jeho výhodám. Sedáky ratanových křesílek lze snadno vyměnit. Na trhu je množství nejrůznějších motivů a barev. Až se vám motiv starých sedáků okouká, nebo už jednoduše nebude in, můžete je snadno vyměnit.

Další výhoda tohoto exotického nábytku spočívá v jeho snadné údržbě. Nepotřebujete žádnou speciální leštěnku nábytku. Postačí vám běžná prachovka.


Foto: www.sobnabytek.cz 
Zdroj: www.StavimeSen.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.