Příznaky těhotenství. Jsem těhotná?


Máte pocit, že nějak nejste ve své kůži? Nedostala jste měsíčky, cítíte se podezřele unavená?

Nebo snad trpíte nevolnostmi či nevyzpytatelnými změnami nálad? Můžete být v jiném stavu, ale také vůbec nemusíte!

Platí jen spolehlivé potvrzení 
Těhotenských příznaků existuje celá řada, ranními nevolnostmi počínaje a neobyčejně krásnými vlasy a pletí konče. V odborné literatuře se setkáváme s celou řadou příznaků, které mohou signalizovat počínající těhotenství, avšak přítomnost několika z nich ještě zdaleka nemusí znamenat, že jste těhotná. Když se Vám například zpozdí pravidelné měsíční krvácení a navíc se cítíte v poslední době velmi unavená, můžete být třeba jen přepracovaná, nebo Vás mohou trápit vážné starosti. Časté nucení na močení zase může být známkou nachlazení. Jediné, na co se opravdu můžete spolehnout je buď lékařské vyšetření, nebo kvalitní těhotenský test, ale i ten je lepší potvrdit!

Ryze individuální záležitost 
Ještě než se začneme věnovat jednotlivým příznakům těhotenství, dovolíme si Vás upozornit na to, že způsob, jakým žena tímto obdobím projde, je velmi individuální. Jinými slovy každá žena prožívá své těhotenství jinak, dokonce i povaha několika těhotenství téže ženy se může v mnohém diametrálně odlišovat. Existuje řada případů, kdy první těhotenství proběhlo naprosto bez komplikací, zato v tom druhém rodička trpěla silnými nevolnostmi a k tomu byla dlouhodobě hospitalizována z důvodu rizika potratu. 

Nevěřte okurkám! 
Ve společnosti je rozšířená fáma, že se těhotné ženy od rána do večera ládují kyselými okurkami. Když pak dospívající či dospělá dcera dostane chuť na nakládané okurky, rodiče ji zpravidla automaticky podezřívají, že je gravidní. Je sice pravda, že chutě se v těhotenství mění, ne u každého však dochází k tak zásadním změnám chutí (a ne každý má chuť jíst zrovna okurky). Mnoho žen trpí během těhotenství spíše nechutenstvím, zejména v prvním a posledním trimestru, než údajnou žravostí, jak se často popisuje. (Těhotné si často stěžují na pachy z jídla, které jim znepříjemňují život. Stát frontu na maso dříve představovalo učiněná muka.)
Takže, nevěřte všemu, co se říká a píše, ani okurkám! Během Vašeho požehnaného stavu můžete mít chuť na něco úplně jiného. Třeba na párky v rohlíku. Existují i ženy, kterých se během tohoto období zmocňují skutečně zajímavé chutě, například okusují kosti, nábytek, nebo jim zachutná hlína či omítka. Tento fakt však uvádíme spíše jako kuriozitu. 

Spát, spát a zase spát 
Nadměrná únava vždy signalizuje, že je s lidským organismem něco v nepořádku. Může se na Vás podepsat déle trvající stresová zátěž, nebo se o Vás pokoušet nějaká choroba, či můžete pouze trpět nedostatkem nějakého důležitého prvku, jako je například jód. Anebo jednoduše neumíte odpočívat. Ale jinak je samozřejmě zvýšená únava symptomem počínajícího těhotenství. Není ničím neobvyklým, když v osm večer ulehnete a probudíte se až kolem desáté. Pokud můžete, spánek si určitě dopřejte. Ani po dlouhé noci plné sladkého spánku Vám však ráno nemusí být úplně nejlépe. Odborníci doporučují pomalé vstávání, ihned otevřít okno, abyste se mohla nadýchat čerstvého vzduchu, plus dietní snídani do postele. Za tu lze považovat hořký čaj a suchar.

Směs pocitů
Jako další typický příznak gravidity se uvádí časté změny až výkyvy nálad. Není se čemu divit. Vždyť v těle nyní probíhá tolik změn! Podobně jako v případě chutí je i tento příznak velmi individuální. Nicméně mnoho žen uvádí, že se u nich během těhotenství střídala radost z toho, že nosí v bříšku nenarozené děťátko, se starostmi z nové situace, která v dohledné době nastane. Pokud patříte do té skupiny žen, která na tyto změny reaguje citlivěji, příliš se svou (výbušnou) směsí pocitů netrapte! Vaši nejbližší to jistě pochopí a Vy se po porodu dáte zase do pořádku!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.