Přivezte si dekoraci od Středozemního moře!

02.11.2009 | Bydlení

Od nedalekého Středozemního moře se obvykle vracíme o něco opálenější, krásnější a zdravější.

Také v nás doznívají dojmy z tamější krásné přírody, architektury a pohodového životního stylu, které si chceme uchovat v živé paměti. K tomu můžeme použít dekoraci dovezenou přímo od moře nebo jím inspirovanou!

Okouzlující moře 
Mnoho z nás, obyvatel čistě vnitrozemského státu v samém srdci Evropy, zejména bytostí něžného pohlaví, moře v průběhu roku postrádá a moc se těší na dovolenou, která nám umožní, strávit alespoň několik dnů či týdnů v jeho příjemné společnosti. Není proto divu, že si ten lehký závan Středomoří chceme doma připomínat. Stylové dekorativní předměty nám v tom mohou pomoci. My Vám dnes poradíme, jak s jejich pomocí a celkem snadno zkrášlit vlastní domácí interiér.

Pozor na kýče!
Dovolíme si začít malým varováním. Ať už se touláme uličkami městeček slunné jižní Itálie, francouzské Provence, libovolného z řeckých ostrovů, nebo jiné středomořské oblasti, všude číhají nástrahy na náš vkus i peněženku, a to v podobě nejrůznějších kýčů. Tedy předmětů, na které se pak doma zbytečně práší, které stály celkem dost peněz, a které se do našeho interiéru vlastně vůbec nehodí. Ty nám sice pomohou uchovat vzpomínky, ne však způsobem, jakým bychom si přáli. Než se tedy rozhodnete, začít nakupovat, projděte si nejprve několik obchůdků a dobře si rozmyslete, kam nakoupené dekorativní předměty vlastně umístíte. Vybírejte s citem a předem si promyslete svou koncepci dekorování.

Vděčné přírodniny 
Jednoduchá skleněná váza (či akvárium) s mušličkami a kamínky umístěná na okraji vany v koupelně či na dřevěném konferenčním stolku v obývacím pokoji prospěje designu interiéru mnohem více, nežli nevkusný šíleně barevný popelník či hrnek s nápisem místa Vašeho nedávného pobytu. Při sběru a transportu těchto skvostů přírody si však dejte pozor na jednu věc, abyste se vyhnuli nepříjemnostem. Z některých zemí (například z Egypta) je totiž zakázáno vyvážet přírodniny, jako jsou například kousky korálů, a to poměrně pod vysokou pokutou.

Ložnicová proměna 
Než spoustu kýčů, je lepší pořídit si jednu hodnotnou věc, třeba přehoz na postel do ložnice. Modrobílé ladění sluší nejen přehozům, ale i povlečení. To pochopitelně nemusí být dovezené přímo ze země, kde jste byli na dovolené, často je totiž můžete pořídit za poloviční až třetinové ceny v České republice. Skutečný původ výrobku na výsledném efektu příliš nezmění. Co můžete dále provést, to je nátěr jedné z bílých stěn na světle modrou. Modrá barva se přeci skvěle hodí do ložnice! Stěnu v barvě moře pak můžete po straně zkrášlit obrázkem bílé mušle či temně modré rybky. Záleží na Vaší fantasii a pochopitelně také na tom, co bude ložnici více slušet. Pokud si na nákres sami netroufáte, zkuste použít dnes velmi populární samolepky z kolekce samolepící dekorace. Pokud rádi fotografujete, můžete se pokusit o vlastní uměleckou fotografii některé přírodní scenérie, fotografii upravit a nechat vyvolat ve fotoshopu, abyste ji mohli zarámovat a zavěsit nad postel.

Tip pro obývací pokoj 
Pohovce v obývacím pokoji pomohou dodat středomořský nádech textilní polštářky s hezkým motivem, jako je například levandule. Konferenční stolek může ozdobit menší látkový ubrus a stylový kousek keramiky. Kupříkladu antické motivy si velmi dobře rozumí s černým kovovým nábytkem propleteným do nejrůznějších tvarů. Nebo Vás okouzlila některá z místních zelených rostlin? Takové ibišky nebo některé citrusy lze celkem snadno pěstovat také doma. Jak sami vidíte, možností existuje mnoho. Přejeme Vám krásnou dovolenou a co nejzdařilejší výzdobu domácího interiéru!

Náš tip: Rolety

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.