Připravte dítě i partnera na nového člena rodiny!

23.09.2009 | Děti a rodina

S napětím očekáváte příchod nového člena rodiny a lámete si hlavu nad tím, jak připravit na tuto změnu ostatní členy Vaší rodiny?

Poradíme Vám, jak postupovat, aby se nikdo z nich necítil odstrčený! Ani tatínek, ani starší sourozenec.

Zásadní událost 
Příchod nového člena rodiny je vždy velkým zásahem do soukromí všech jejích členů. Malé miminko zpravidla vnese velký rozruch do každé domácnosti – zcela nezávisle na tom, kolikáté je v pořadí. Maminka, která je porodila, má co dělat sama se sebou a od ostatních členů rodiny, především od svého partnera, očekává podporu. Té se však často nedostává, nebo alespoň ne v té správné podobě. Není divu, vždyť všichni členové rodiny utrpěli pořádný šok! Prozíravá maminka proto začne svou rodinu na tuto událost připravovat ještě před samotným narozením miminka. 

Příprava se vyplatí
Zkušenosti maminek, které se rozhodly, že svou rodinu připraví na tuto zásadní událost již v průběhu svého těhotenství, dokazují, že se tento obezřetný postup skutečně vyplácí. Co je jeho výsledkem? Zejména to, že nový člen rodiny je přijat s mnohem menšími rozpaky, instruovaní rodinní příslušníci mají z jeho příchodu větší radost a maminka má k dispozici hned několik užitečných pomocníků. V našem článečku se zaměříme především na to, jak na tuto událost připravit dva nejbližší členy rodiny, tedy tatínka, a hlavně staršího sourozence, který byl doposud hýčkaným jedináčkem. 

Dospělý tatínek 
Dospělého tatínka je dobré začít psychicky připravovat již od samého počátku Vašeho těhotenství. S největší pravděpodobností budete trpět změnami nálad, nebudete se cítit ve své kůži a bude se Vám chtít spát, když po Vás partner bude nejvíce toužit. Tyto změny nejsou ničím neobvyklým. Nedovolte však, aby změna Vašeho stavu způsobila vzájemné odcizení v partnerském vztahu. Buďte chytrá a vzájemné něžnosti přesuňte na dobu, kdy jste nejméně unavená. Hodně se svým partnerem o dítěti mluvte, aby se s Vámi společně těšil na jeho příchod. Až budete cítit pohyby, přitiskněte mu ruku na bříško. S váhovým přírůstkem si hlavu nelamte, více pozornosti věnujte ovládání svých nálad.

Nedospělý sourozenec
Také starší dítě je dobré na příchod sourozence předem připravit. Začněte tím, že mu s předstihem několika měsíců vysvětlíte, že máte v bříšku miminko, z něhož vyroste sourozenec, se kterým si bude moci hrát. Malé a bezbranné miminko, stejně jako Vy však bude potřebovat také jeho pomoc. On, jako velký, starší a šikovný sourozenec, Vám jistě rád pomůže. Pokud máte holčičku, pořiďte jí tyto hračky: miminko, kočárek a výbavičku. Naučte ji, jak se má o své miminko starat. Bude si pak připadat jako velká, jako máma. Až se miminko narodí, bude o něj pečovat stejně jako Vy o to skutečné. 

Naplno je zapojte!
Někdy můžete mít pocit, že mezi dospělým tatínkem a nedospělým sourozencem není žádný větší rozdíl. Oba byli zvyklí na Vaši pozornost a oba se teď budou muset dělit o její denní dávku. Oba toto dělení mohou vnímat jako újmu a nabýt dojmu, že je máte méně ráda, než tomu bylo předtím. (Obecně však platí, že čím starší tatínek, tím více pochopení a radosti z narozeného dítěte. Není to však pravidlem.) Pokud nechcete, aby Váš partner a starší dítě trpěli tímto skličujícím pocitem, naplno je zapojte do péče o miminko. Věřte, že ani pro ně to není jednoduché. Budou se snažit, Vám pomoci, ne vždy se jim to však podaří. Proto buďte velkorysá – přehlížejte menší chyby a oba často pochvalte. A nezapomínejte na drobné projevy lásky, jako je pohlazení, či uvaření jejich oblíbeného jídla! 

Foto: Samphoto



Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.