Příliš chvály dětem škodí

01.02.2010 | Děti a rodina

Rodiče, kteří děti chválí za každou maličkost, jim vlastně škodí. Tvrdí to vědci na základě nových studií.

Pokud dítě chválíte za něco triviálního, je dost možné, že mu berete chuť dosáhnout něčeho lepšího. Omladina často reaguje na chválu za nějakou maličkost poměrně podrážděně.

Příliš chvály pak může mít za následek to, že chlapec či dívka ztratí chuť učit se novým věcem. Nezasloužená chvála může také dětem zastřít, jak těžce musejí pracovat na tom, aby dosáhly něčeho významného.

Ashley Merrymanová a Po Bronsonová z University of Stanford se tak stavějí proti novému trendu. Nedávné výzkumy totiž prokázaly, že rodiče mají tendenci dětem pořád opakovat, jak jsou chytré a nadané. Mají pocit, že tak podpoří jejich sebevědomí a pomohou jim dosáhnout lepších výsledků.

Nezasloužená chvála může mít nepříjemné následky. Jednak si děcko neuvědomí, že na těžším úkolu bude muset opravdu zapracovat, jednak může vést i tomu, že si dítě připadá pod tlakem.

Autorky studie citují 150 různých nových výzkumů, které ukazují, že žáci, kteří jsou doma příliš chváleni, začnou být příliš opatrní, méně se snaží a jsou méně motivovaní.

Chvála může mít záporný účinek i na malé děti, a to zvláště na dívky, píše list Daily Mail. Jedna studie čtyř set devítiletých školáčků ukázala, že stačí před testem říct: "Na tohle jsi přeci tak chytrý/chytrá!" a dítě dosáhne o 20 procent horšího výsledku. Zvláště citlivé jsou na to dívky, protože se hůře vyrovnávají s tlakem a vědomím, že se od nich něco očekává.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.