Pravidla stolování se občas hodí

27.01.2010 | Bydlení | Volný čas

Jste rádi, že se přes den vůbec stihnete najíst? Obvykle sníte něco z lákavé nabídky fast food, nebo zhltáte rychlý oběd v kavárně či kantýně, a na stolování podle pravidel nemáte čas?

Přesto je dobré znát alespoň základy správného stolování. Mohou se Vám občas hodit!

Zažehnejte noční můru rukojedů
Začneme třeba tím, co nejčastěji trápí tu část naší populace, která jí převážně rukama, přičemž pouhou demoverzi příboru vezme do ruky jen doma u nedělního oběda. Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného, vždyť většina světa jí rukama. Když se pak ale člověk má znenadání zúčastnit důležité večeře, tak místo toho, aby se těšil, jak si pochutná, stáhne se mu žaludek, protože neumí správně stolovat. Kdo se nechce společensky znemožnit, měl by se nejpozději odpoledne před očekávanou večeří seznámit s hvězdným triem jídelních pomocníků kultivovaných stolovníků, jmenovitě se lžící, vidličkou a nožem, aby tak zažehnal tuto noční můru všech rukojedů. 

Poznámka: Definici rukojeda v českém výkladovém slovníku bohužel nenajdete, jak ale správně tušíte, jedná se o člověka, který jí rukama. 

Pravidla se naučíte snadno
Pravidla stolování jsou naštěstí natolik logická a jednoduchá, že se je během odpoledne s přehledem naučíte ovládat. (Doporučujeme Vám trénovat „na sucho“, abyste pak u večeře s velkým Vé vůbec něco snědli.) Co tedy počít s vidličkami a ostatními součástmi příborů? Jakmile Vám začnou servírovat pokrmy, vezměte jako první do ruky ten příbor, který je nejdále od talíře, a pokračujte stále stejným směrem. Než ale začnete jíst, složte si do klína ubrousek. 

Tip: Pokud si nebudete tak úplně jistí, nenápadně mrkněte, jak si s tímto problémem poradili ostatní. Možná Vám to připomene dobu, kdy jste opisovali ve škole. Tak pozor, ať opisujete od toho, kdo to umí! 

Pozor na zvířátka!
Zrádná je především kombinace nejrůznějších delikates. U některých z nich je naštěstí povolena dvojí kombinace, a to jak pomocí speciálních nástrojů k tomu určených, tak i vlastníma rukama. 

Začněme upozorněním na to, jak zacházet s rybím příborem, protože ryba je velmi oblíbenou, a tudíž frekventovanou součástí večeře. Nůž tohoto příboru se od běžného liší hranou zalomenou do mírné špičky. Rybí maso nikdy nekrájejte, pouze ho jemně oddělujte! 

Příbor na hlemýždě se skládá ze dvou částí, z vidličky a kleštiček. V kleštičkách držíte ulitu a vidličkou vyjídáte vnitřek. 

A co počít s ústřicemi? Vezměte je do ruky, zakapejte citrónem a vidličkou vybírejte vnitřek. Pokud jde o langusty a humry, zde máte na vybranou. Můžete si na nich pochutnávat buď se speciální či obyčejnou vidličkou v ruce, anebo dokonce bez ní. 

Tip: Neobjednávejte si pokrmy, které neumíte jíst, ani ty, u kterých nevíte, co si pod jejich názvem máte přesně představit. 

Varování před faux pas
Nakonec si Vás dovolíme upozornit na několik drobností, díky jejichž znalosti se vyhnete možnému faux pas. 

Připravte se na to, že Vám pokrmy budou servírovány zleva, kdežto použité nádobí bude personál sbírat a odnášet zprava. Personálu nepomáhejte. 

Pozor také při výběru nápojů. Nezaměňujte aperitivy s digestivy. Před jídlem si vyberte z nabídky aperitivů, kdežto po jídle z té části nápojového lístku, která je označená heslem digestivy. 

A jak postupovat v případě ostatních? Jestliže si nejste jistí, jaký druh nápoje se k Vašemu pokrmu hodí, zeptejte se obsluhy, co by Vám doporučila. To platí zejména pro víno. Není zvykem se ptát na případnou vhodnost nealkoholických nápojů.

Tip: Pokud máte delší vlasy, upravte si je tak, aby Vám během stolování nepřekážely při jídle. Přejeme Vám dobrou chuť!

Zdroj: www.UtulnyDum.cz
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.