Pohádkový hrad Pernštejn

14.02.2009 | Volný čas

Hrad Pernštejn leží v hlubokých lesích asi 30 km na východ od města Žďár nad Sázavou. Proč jsme se rozhodli pozvat vás právě na výlet na hrad Pernštejn? Protože se jedná o jeden z nejznámějších, nejhezčích a největších hradů v Česku.

Navíc jde o hrad ležící v mimořádně krásném přírodním prostředí. Patří mezi naše pohádkové hrady a je určitě vděčným cílem výletníků.

Již před koncem 13. století se hrad stal sídlem pánů z Pernštejna. Mnoho století sehrával důležitou úlohu v dějinách Českého království. Původně gotický hrad byl mnohokrát přestavován a rozšiřován. Jeho původní podoba nám tak není dostupná. Vyvažuje to však výsledná podoba, která působí velmi malebně a současně monumentálně. Převládající pozdně gotická a renesanční podoba se doplňuje s pozdějšími přestavbami a úpravami. Slouží nám proto jako unikátní doklad proměn původní pevnosti na pohodlné reprezentativní sídlo, které však dále zůstává obranyschopným hradem.

Ke hradu Pernštejnu se nejsnáze dostanete vlakem. Stanice Nedvědice, v jejíž blízkosti se hrad nachází, leží na trati číslo 251 spojující Žďár nad Sázavou s Tišnovem. Obě tyto zastávky pak leží na důležité trati mezi Prahou a Brnem. Pojedete-li směrem od Prahy, pak budete přestupovat ve Žďáru nad Sázavou na lokální vláček, který vás za asi hodinu a dvacet minut doveze do městyse jménem Nedvědice.

Cestou si ještě vychutnáte krásnou krajinu. Trať prochází přímo pod hradem, takže se vám na něj otevře několik pohledů, ještě než dorazíte do cíle.

Zastávka Nedvědice leží až za hradem v samotné obci. Cesta vede městečkem, zpět podél trati do kopce. Podél silnice míjíte prastarý památný tis červený, který je přírodní památkou a chráněným stromem. Procházet budete také kolem několika restaurací a jiných stravovacích zařízení svědčících o tom, že o příchozí se zde pěkně starají.
Pak již přijde stoupání do kopce po kamenné cestě k hradu. Cestou vzhůru se ukazuje hrad v celé své mohutnosti a také malebné kráse. Nejdříve vstoupíte do předhradí a teprve poté další branou do samotného hradu. Za touto hlavní branou do areálu vpravo se nachází objekt, který před několika lety vyhořel. Na jeho opravu se vybírá poplatek 10 Kč jako vstupenka na nádvoří. Celý areál je velmi rozsáhlý, lze procházet několika dvory okolo centrální části, do níž se vstupuje další bránou. Tato část představuje samotný hradní palác.

Na výběr má návštěvník ze čtyř prohlídkových tras, jedné základní a tří dalších, které je však nutné objednat dopředu pro více návštěvníků. Při prohlídce platí přísná pravidla – naprostý zákaz fotografování a také vstup se zavazadly. Cestovatelé musí nechat batohy zamčené v komůrce pod schody.
Prohlídka zámku je zajímavá. Průvodce provede návštěvníky různými prostory hradu počínaje vstupními prostory přes slavnostní sály až po obytné a soukromé komnaty. Hrad rozhodně není bezbariérový, čeká vás několik podlaží a také několikeré schodiště.

Na zadním nádvoří si poté můžete koupit suvenýry. Před hradem se zase nachází hospůdka i s předzahrádkou.
Pokud jste si prohlédli hrad i nakoupili dárky z výletu, čeká vás sestup dolů z kopce a cesta domů. Pokud budete mít ještě čas a chuť, máte možnost projít se po Nedvědicích. Možná lepší varianta však bude zastávka ve Žďáru nad Sázavou, kde se nachází památka Světového kulturního dědictví – UNESCO – kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Tato památka jedinečného významu není v okolí jediná, pod kopcem se nachází zámek s muzeem a bazilikou a dále ještě barokní hřbitov. Pro svou důležitost a krásu stojí však tyto památky za samostatný výlet, na nějž vás také pozveme.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.