Podle čeho vybírat hračky?

25.02.2010 | Děti a rodina

Každé dítě je jiné. To platí, i pokud jde o hraní. Některé se samostatně zabaví tak, že o něm ani nevíte, jiné to bohužel nedokáže.

Jindy si rodiče stěžují, že jejich děti vůbec nejeví o hračky zájem. Zajímá je všechno možné, jen ne jejich vlastní hračky. Mají ale ty správné? Tentokrát jsme se zaměřili na hračky určené pro děti od 2 do 3 let věku. 


Pestrý svět hraček

Možná si ještě vzpomínáte na vyprávění svých prarodičů, kteří si ve srovnání s tím, co mají děti dnes, museli vystačit s neuvěřitelně skromným množstvím hraček. A to si ještě většinu z nich sami vyráběli. Nyní je spotřebitelský trh doslova zaplaven hračkami všeho druhu - jak pro děti, tak pro dospělé. Od drahých značkových výrobků až po jejich laciné imitace. Sehnat hračku dnes není žádný problém. Člověk 21. století si vlastně může hrát už od miminka až do důchodového věku. Chce to jen vybrat tu pravou hračku. A vidíte, jsme u toho! Jaká je ta pravá hračka pro dvou až tříleté dítě? Jsou to snad všechny ty, na jejichž obalech je napsáno „2-3 roky“?  Samozřejmě že ne. Vždyť hračky je třeba dětem pořizovat nejen v závislosti na jejich věku a pohlaví, ale především podle jejich zájmů! Nejednu holčičku přeci zajímají vláčky závodní autíčka. Kromě toho záleží na skutečné mentální vyspělosti dítěte. Některé děti mohou být „o trochu napřed“, a tak si s hračkou určenou pro věkovou kategorii, do které spadají, měly hrát již před několika měsíci. Později je už nemusí vůbec zajímat.                 

 

Vybrat tu pravou není snadné

Koupit dítěti hračku, která ho potěší, je velmi snadné. Zpravidla stačí jen sáhnout po sympatickém plyšovém medvídkovi se spokojeným bříškem, nebo vybrat panenku v růžových šatečkách, či požárnické autíčko. Ale vybrat tu, která dítě zabaví na delší dobu? Všichni dobře víme, že se nejedná o jednoduchý úkol. Pokud jde o hračku pro Vaše vlastní dítě, jistě ho dobře znáte, což Vám její výběr usnadní. Než tedy nějakou vyberete (obvykle připravujete překvapení, protože brát se sebou dvou až tříleté dítě do obchodu s hračkami bývá velmi náročné, jak pro Vaši psychiku, tak peněženku), zamyslete se nad tím, co Váš potomek rád dělá, zda ho více baví stavět si z kostek, anebo se starat o nemocného plyšáka. Má vztah k přírodě? Zajímají ho počítače? Již takto malé děti mají své záliby.

 

Rodiče jsou vzorem

Neméně důležité je to, co děláte Vy sami. Pokud například dvouletá holčička každodenně sleduje, že její maminka vaří, peče, pere, žehlí a uklízí, bude ji v tomto směru napodobovat. Maminčina pomocnice si jistě zaslouží svou vlastní kuchyňku s nádobíčkem, nebo dětskou žehličku. Smetáček a lopatku jí můžete půjčit „opravdovou“. Malé slečně nic neujde. Je to vlastně takový malý špion, který ví skoro o všem, co děláte. Včetně péče o svůj zevnějšek. Takže, pokud se ráda líčíte, s dětskou sadou šminků rozhodně neuděláte krok vedle. Vyrábí se i takové imitace líčidel, které jsou bezpečné již pro takto malé slečinky (s dostatečně velkými částmi, které nelze spolknout), stejně jako pro Váš byt (přípravky buď nebarví, anebo je lze snadno vyčistit).

 

Moderní maminky

Jenže dnešní maminky se už starají nejen o svůj vzhled a domácnost, ale také pracují na počítači, řídí auta, nebo dokonce dokážou leccos opravit. Tyto činnosti napodobují rádi zejména chlapečkové, ale i holčičky.   

Pamatujte tedy na to, že jako rodiče jste pro své děti velkým vzorem, a proto při rozhodování o té pravé hračce vezměte v potaz také činnosti, které Vás děti vidí vykonávat. Protože hračky, které umožňují dětem, aby si mohli hrát na dospěláky, obvykle mívají ten největší úspěch.

Tip: pokud má Vaše holčičí starší batole za sourozence nemluvně, nezapomeňte pořídit panenku- miminko s kompletní výbavičkou od vaničky, přes lahvičku, až po nočník!      


Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.