Plumlovský zámek, aneb nedokončený sen

13.02.2009 | Volný čas

Nedaleko od města Prostějov v Olomouckém kraji leží obec Plumlov. Uprostřed pak na skále ční velký raně barokní zámek. Proč stojí tento ne zcela známý zámek za vidění?

Stavba stojí na vysoké skále nad velkým rybníkem, ze zámku i z jeho nádvoří je krásný výhled do krajiny na okolní lesy, louky a vodní plochu dole pod zámkem. Zajímavý je ale tento zámek něčím ještě trochu jiným. Původně se mělo jednat o hlavní rezidenční sídlo velkého a bohatého rodu Liechtenštejnů. Jeden člen rodiny, Karel Eusebius, sám vypracoval projekt velkého reprezentativního sídla. Místo však nebylo vhodné, a ani finančních prostředků nebylo nakonec dosti. Zůstalo proto jen u jedné čtvrtiny původně zamýšleného rozsahu, dokončili jen jedno křídlo ze čtyř. I toto křídlo je však impozantní budovou. Má šest nadzemních podlaží a dvě patra sklepů!

Když do zámeckého areálu vstoupíte hlavní branou, která trochu připomíná vstup do opevněných hradů, ocitnete se rázem v jiném světě, světě zvláštním. Nejedná se totiž o typický zámek. Větší část hlavního nádvoří zaujímá velký skalnatý vršek, na nějž lze vystoupat po cestičkách částečně vysekaných do samotné skály. Z vrcholku si nejlépe prohlédnete krásné a výrazné hlavní průčelí zámku. Jeho projektant, kníže Liechtenštejn, byl milovníkem architektury, a proto fasádu vytvořil podle svých ideálů: tři řady velkých sloupů zde stojí nad sebou a mezi nimi se nacházejí krásně vyzdobená velká okna. Celé průčelí je velmi reprezentativní a architektonicky vysoce kvalitní.


Také interiéry zámku jsou výrazně vyzdobeny. Nejvyšší kvalitu má štuková výzdoba, ale také nástěnné malby stojí za vidění. V budově zámku se konají různé společenské akce. Vlastník zámku, město Plumlov, chce k této výrazné památce přilákat pozornost návštěvníků, kterou si stavba jistě zaslouží.


Zavítáte-li někdy o své dovolené do okolí Prostějova, neváhejte s návštěvou tohoto unikátního zámku. Přímo pod zámkem se nachází velký rybník s možností rekreace. Okolí je bohaté na další přírodní krásy. Svou návštěvu můžete spojit s nedalekým historickým městem Prostějov, nebo dalšími jen trochu více vzdálenějšími cíli jako např. Olomouc či Kroměříž.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.