Plitvická jezera - nejkrásnější park světa

12.02.2009 | Volný čas

Plitvická jezera, nacházející se v Chorvatsku jsou jedním z nejkrásnějších a také nejznámějších národních parků celého světa. Celý národní park se rozkládá na ploše téměř 30 000 hektarů horské krajiny v nadmořské výšce kolem 600 m.

V parku se nachází 16 větších i menších jezer, obklopených jedlovými a bukovými lesy a z části také pralesy.
Voda v jezerech je až křišťálově čistá a průzračná a se svojí modrozelenou barvou vám nedovolí vynechat jediné místo, které lze spatřit. Celý vodní systém je zásobován z mnoha říček a potůčků, které zde pramení. Jezera jsou spolu vzájemně propojena kaskádami a vodopády, které vznikly nárůstem krápníkové hmoty.
Tuto krásnou krajinu vytvářela voda po několik tisíciletí a díky vymílání skal vznikla nádherná přírodní scenérie. Celkový ráz krajiny pak dotvořilo postupné usazování vápence.
Díky usazování vápence je i na dně jezer voda opravdu průzračná a křišťálově čistá.

V parku se nachází obrovské množství rostlin i zvířat, včetně vlka a hnědého medvěda.

 

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, určitě nezapomeňte naplánovat návštěvu Plitvických jezer.
Nejlepší cestou k jezerům je magistrála spojující hlavní město Chorvatska Záhřeb s Dalmácií.
Protože jsou jezera velmi známou vyhledávanou raritou, jsou veškeré příjezdové cesty velmi dobře značeny.
Park lze navštívit také v zimě, kdy se vám díky zamrzlým jezerům a vodopádům naskytne opravdu jedinečný pohled na tuto přírodní krásu. Postupně zamrzající vodopády totiž tvoří opravdu zvláštní a poutavé ledové kreace.

 

Pro návštěvníky parku je zážitkem už jen přepravení lodí přes největší jezero, kdy se kolem vás rozprostírá opravdová krása, průzračnost vody spojená s vodopády a kaskádami.
Po parku je možné se projít pěšky po speciálních dřevěných chodníčcích a stezkách, díky nimž se rázem ocitáte přímo mezi říčkami a vodopády.
Pokud budete unaveni, po parku jezdí také speciální vyhlídkový autobus, kterým je možno nechat se dovézt až k východu.

 

Park je otevřen každý den od 8-18 hodin. Záleží jen na vás, kolik času si vyhradíte pro prohlídku jednoho z nejkrásnějších národních parků světa.

 

A jak vlastně park vznikl?
Podle pověsti tato krásná jezera vznikla v době, kdy zemi sužovala obrovská sucha a kdy se každý modlil za alespoň trošku vody. V té době se nad usouženými lidmi slitovala Černá královna, která za pomocí větrů a hromů seslala na zem déšť, trvající tak dlouho, dokud se nevytvořila jezera plná průzračné vody.

 

I když je pověst krásně vymyšlenou pohádkou, příroda vytvořila v Chorvatsku nádherné místo, které si zaslouží návštěvu každého z nás.

 

Více informací:

www.np-plitvicka-jezera.hr

www.plitivice.cz

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.