Plesová etiketa se stále nosí

22.01.2010 | Krása a móda

Dámy a pánové, dovolte, abychom Vám připomněli, že plesová sezóna je stále ještě v plném proudu!

Chystáte se vyrazit na taneční bál? Výborný nápad! Ale jste si stoprocentně jistí, že víte, jak se tam máte chovat? 

Krásné šaty nestačí
Naší otázkou jsme Vás rozhodně nechtěli urazit nebo dostat do rozpaků, či snad úplně odradit od návštěvy této společenské události. Dokonce ani velmi slušní, společenští a světaznalí lidé si totiž nemusí být tak docela jistí, kterých společenských zásad a pravidel je vhodné se nadále držet, a která už jsou v současné době poněkud passé. Jedno je ale jisté. Třebaže se svět mění, plesová etiketa se stále nosí. Když se nebudete správně chovat, nepomohou Vám ani sebekrásnější plesové šaty nebo oblek doplněný nádherným motýlkem. Pojďme si tedy společně oprášit alespoň to nejdůležitější z plesové etikety! 

Neztrácejte svůj šarm
Plesová etiketa stanoví, že se dámy mají obléknout do dlouhých společenských šatů a obout k nim lodičky. Pánům doporučuje vytáhnout ze skříně tmavý oblek a černé boty s tkaničkami. Pánův motýlek, případně kravata, by měl barevně ladit s róbou jeho partnerky.

Mnoho návštěvníků plesu trpí obavami z toho, aby způsob, jakým se obléknou, nebyl příčinou společenského faux pas, a tak raději příliš neexperimentují. Nejednu taneční dvojici tak potkáte v naprosto nevýrazném  oblečení: pán má na sobě tmavý oblek nebo frak s motýlkem uvázaném na bílé košili a je doprovázen dámou v dlouhých šatech bez nápadu. To je ale chyba! Přestože plesová zábava podléhá určitým pravidlům, stále je to zábava! Neztrácejte proto svůj šarm, nedržte se tak striktně osvědčených předepsaných modelů. (To ale neznamená, že podlehnete druhému extrému a dorazíte na ples v džínsech jako někteří údajně nezávislí výtečníci.) Pánové, trochu se odvažte a uvažte si zajímavého motýlka. Dámy, zpestřete svou večerní toaletu osobitými módními doplňky. 

Tip pro dámy: Dlouhé rukavice jsou tuto sezónu ještě více trendy než kdykoli předtím. Srdce poslední módy navíc tepe v rytmu originálních a stylových doplňků. Pokud si nejste jistá, zda je dokážete správně zkombinovat, pořiďte si rovnou celý set. Plesovou kabelku, umělou květinu do vlasů, náušnice, náramek a náhrdelník. Výprodeje plesového zboží již začaly, a tak vše pořídíte za velmi dobrou cenu. Co se malování týče, zde je dovoleno hodně. Dopřejte svému obličeji barevné stíny a třpytky!

Smím prosit?
A protože jsme se už slušně a vkusně oblékli, můžeme zaměřit naši pozornost na pravidla chování. Podle soudobé společenské etikety na ples přichází dáma v doprovodu svého partnera. Tomuto partnerovi také věnuje svůj první tanec. Teprve pak oba ze dvojice mohou tančit také s jinými partnery. 

Pokud chce pán vyzvat dámu k tanci, požádá ji u stolu. Dáma má právo odmítnout. Jestliže dámu žádá o tanec neznámý muž, je slušností se představit, eventuelně políbit dámě ruku. V případě, že je dáma na plese s jiným mužem, měl by se pán dovolit nejprve jeho. Zcela nezávisle na tom, zda dáma splnila veškerá očekávání svého tanečního partnera, by ji měl doprovodit zpátky k jejímu stolu.

Stejně tak dáma může požádat pána o tanec, a to klasickou větou: „Smím prosit?“ 

Nesluší se, dámu odmítnout. 

Co je totálně out?
A co je totálně out? Out je přijít na ples bez vizitek. Vizitky se jinde už příliš nenosí, ale při této příležitosti ano. Out je nechat dámu odejít nebo odjet domů samotnou, stejně jako se na plese opít do němoty. A nakonec tři malá upozornění pro dámy:

  1. Neberte si na ples letní šaty!

  2. Pokud na to nemáte prsa, neberte si odvážný výstřih a ukažte raději záda!

  3. Dobře schovejte nepěstované partie Vašeho těla!

Doufáme, že Vám naše tipy pomohou. Přejeme Vám příjemnou a ničím nerušenou zábavu!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Vlasová kosmetika, Módní trendy

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.