Pijáci si neuvědomují, jak alkohol narušuje spánek


Mnoho lidí si neuvědomuje, že pití alkoholu má špatný vliv na spánek.

Průzkum mezi 2 000 lidmi ukázal, že více než polovina z nich je značně unavená den poté, co se napijí přes míru. Ovšem 58 procent z nich si neuvědomuje, že konzumace alkoholu narušuje jejich spánek.

Průzkum tohoto problému začal v rámci kampaně Know Your Limits před třemi lety. Jak se ukázalo, většina lidí si není vědoma toho, že dehydratace způsobená alkoholem narušuje spánek. Podle BBC totiž alkohol vede k pozastavení vylučování vasopresinu z mozku. Vasopresin přitom hraje klíčovou roli v tom, aby ledviny reabsorbovaly tekutiny, které by jinak skončily v močovém měchýři. Snížená hladina vasopresinu tedy vede k častějším návštěvám záchodu. To působí dehydrataci, a ta zas vede k bolesti hlavy, která se šíří od mozkových plen.

Alkohol také narušuje REM stádium spánku, tedy stádium, v němž lidé sní. Má se za to, že toto stádium je nutné pro dobrou regeneraci. Po přílišném pití má člověk tendenci k tomu upadnout rovnou do hlubokého, bezesného spánku. Sny přicházejí, teprve až když tělo alkohol odbourá. REM fáze tedy u podnapilého člověka přichází později. A protože z REM fáze se lidé snáz budí, stává se, že se člověk, který večer hodně pil, probudí brzy ráno a má pocit nedospalosti. 

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.