Papoušci jsou většinou leváci, zjistili vědci

08.02.2011 | Přečtěte si také

Stejně jako lidé i papoušci používají jednu stranu těla více než druhou. Překvapivé však je, že na rozdíl od většiny jiných druhů zvířat, papoušci jsou spíše leváci. Pozná se to tím, že upřednostňují levou nohu.

Příslušníci některých druhů dokonce napřed zkoušejí užívat střídavě oba pařátky, a až pak se rozhodnou.
Australští vědci zjistili, že skoro všichni pozorovaní papoušci dávali přednost buď levému oku a levé noze, nebo pravému oku a pravé noze.

"V podstatě tu máme velmi úzkou souvislost mezi okem, které užívají k pozorování objektu, a rukou, či spíše nohou, kterým předmět uchopí. Je to velmi konzistentní pozorování a výjimek je jen pár," vysvětluje Calum Brown, docent z Macquire University v Sydney, který výzkum vedl.

Brown a jeho kolegové studovali kolem 320 papoušků z šestnácti australských druhů. Pozorovali hlavně to, kterým okem se jedinec dívá na zajímavou krmi. 

Podle agentury Reuters dospěli k závěru, že 47 procent těchto pestrých opeřenců jsou leváci, 33 procent praváci a zbytek užívá obě strany těla střídavě. Ukázalo se také, že ptáčata občas experimentují a zkoušejí obě nohy, než se rozhodnou, která jim vyhovuje lépe.

"U papoušků druhu kakadu žlutočečelatý se ukázalo, že všichni pozorovaní jedinci byli leváci. Když jsme sledovali čerstvě vylíhlá ptáčata, skoro všechna napřed zkoušela oba pařátky. Ale nakonec se ze všech vyklubali leváci," dodal Brown.

Podobně jako u lidí, preference jedné ruky či nohy se spjata s lateralizací, tedy specializací mozkových hemisfér.
U papoušků se zdá, že nezáleží, které noze dávají přednost. Výhoda spočívá v tom, že se strany těla vůbec specializují.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.