Osvědčené recepty, jak připravit chřest

12.5.2010 | Gastronomie

Chřest u nás není tak populární jak v jiných zemích. Proč? Protože většina kuchařek neví, jak ho vlastně připravit. My to ale víme a přinášíme Vám hned dva recepty, které Vás nezklamou!

Recepty, jak připravit chřest:

Delikátní chřestová polévka

Suroviny:
10 stonků bílého chřestu
500 ml vody
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla 
tymián 
bílý pepř a sůl

Postup:

  1.  Chřest oloupejte, nakrájejte na větší kousky.
  2.  Vařte 20 minut osolené a opepřené vodě. 
  3.  Vývar odstavte z ohně, rozmixujte ponorným mixérem, přidejte smetanu a nakonec lžíci másla pro zjemnění chuti
  4.  Podávejte posypané sušeným tymiánem.

Zapečený chřest s bílou omáčkou

Suroviny:
svazek zeleného chřestu
300 ml smetany ke šlehání
300 g bílého jogurtu
2 lžíce másla 
50 g parmezánu
sušená rajčátka
bílý pepř, koriandr a sůl

Postup:

  1.  Chřest oloupejte a povařte 10 minut v horké vodě. Můžete ho připravit i v páře.
  2.  Mezitím si připravte bílou omáčku, a to tak, že v kastrůlku rozehřejete máslo, přidáte jogurt, smetanu, koření a pomalu mícháte. (Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka nebo vody.) 
  3.  Chřest naskládejte do zapékací misky, přelijte omáčkou, ozdobte sušenými rajčátky a posypte sýrem.
  4.  Zapečte v troubě.
  5.  Podávejte jako přílohu ke grilovanému drůbežímu masu.

Dobrou chuť!

Přečtěte si také:

Recepty na bezmasá jídla

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.