Od praotce Čecha až po Hliníka z Humpolce

12.06.2009 | Volný čas

Nevíte kam o víkendu na výlet? Nechte si poradit a možná budete příjemně překvapeni...

Vyrazte po Říp!
Sluníčko se příjemně usmívá a vy máte konečně trochu volna. Ideální příležitost, vyrazit na malý výlet. Jako sympatický výletní cíl vám dnes představíme malé městečko pod kopcem, který je úzce spjatý s naší dávnou historií. Hádáte Roudnici nad Labem pod horou Říp? Ano, uhodli jste. 

Do Roudnice se můžete vydat autem, nebo vlakem. Cesta vlakem má tu výhodu, že si všichni účastníci výletu mohou dopřát pivo. Kromě toho, v případě, že budete cestovat směrem od Prahy, pojedete kousek podél řeky a užijete si krásný výhled. Pokud tedy budete cestovat z Prahy, váš vlak pojede ze čtvrté nebo páté koleje z Masarykova nádraží. Jede obvykle každou hodinu, přesto vám doporučujeme, podívat se předtím na internet na jízdní řády. Cesta trvá zhruba hodinku. 

Z historie města 
Roudnice nad Labem leží na levém břehu řeky Ohře, několik kilometrů od okresního města Litoměřice. Žije v něm více než 13 tisíc obyvatel. Jeho součástí je také vesnice Podlusky. Název Roudnice je odvozen z rudného pramene. 

Historie města je vskutku bohatá. Ostatně není se čemu divit, když leží pod Řípem, odkud se datuje historie českého národa. Roudnice je jedním z nejstarších měst v České republice. Několikrát byla zničena husity a dobita Švédy. V době pobělohorské byla významným obrozeneckým centrem. Svého rozkvětu se dočkala v 19. století, za což vděčila rozmachu strojírenství a železnice. Po druhé světové válce však město utrpělo nejednu kulturní ztrátu. Jeho význam pomalu mizí. Po sametové revoluci naštěstí začíná etapa jeho obrození.

Pár švestiček z vlastní zahrádky 
To, že pod památnou horou Říp leží městečko Roudnice, ví snad každý prvňáček. Málokdo však už ví, že se v něm v 70. letech natáčel populární český film, který je klasickou ukázkou úspěchů české kinematografie, a ze kterého dodnes s oblibou citujeme: „Marečku, podejte mi pero!“ 

Jestliže tato komedie patří mezi vaše zamilované filmy a v paměti vám utkvěly větičky jako: „Sejdeme se na hřbitově.“, nebo „Pár švestiček z vlastní zahrádky“, nebo „Hliník se odstěhoval do Humpolce.“, pak vás bude jistě zajímat, adresa závodu, jehož pracovníci byli vesměs na stará kolena donuceni, začít pilně studovat. Kdysi závod, dnes již opuštěný areál Roudnických strojíren a sléváren, najdete ve Špindlerově ulici, odkud uvidíte povědomou vrátnici. Mnohem veselejší připomínkou této komedie je pamětní deska věnovaná proslulému Hliníkovi, na které stojí: „Svému nejslavnějšímu přistěhovalci Hliníkovi, vděční spoluobčané.“ Jenže za touto pamětihodností byste museli cestovat až do Humpolce. Jak by ne, když se tam také odstěhoval. A aby to nebylo tak jednoduché, do školy chodili naši studenti do Prahy – na obchodní akademii v Dušní ulici. Ale teď honem zpátky do Roudnice. 

Kam se podívat
Jestliže vás však zajímají spíše klasické kulturní památky, prohlédněte si mohutný zámek, který je dominantou města. Na jeho místě stál původně kamenný hrad. 

Další zajímavou stavbou je Kostel Narození Panny Marie z první poloviny 14. století. Jedná se vlastně o kostel s klášterem. Tuto památku, která je vzácnou ukázkou gotického umění a barokní gotiky, najdete nedaleko Labe na rohu Komenského a Havlíčkovy ulice. 

Kostel a klášter Narození Panny Marie není jedinou sakrální památkou v tomto městě. Za zmínku rovněž stojí evangelický kostel z počátku 20. století postavený podle návrhu drážďanského architekta. Najdete jej zhruba 300 metrů od hlavního náměstí. 

Jako turisté můžete v Roudnici dále navštívit Podřipské muzeum, kde si až do 30. 6. 2009 můžete prohlédnout sbírku starých mincí, nebo galerii ve věži Hláska. Pokud se rádi díváte na památky shora, navštivte roudnickou rozhlednu. Výstup na ni není příliš namáhavý. Musíte překonat pouze 44 schodů. 16 metrů vysoká betonová rozhledna v nadmořské výšce 230 m n. m. (nezapomínejte, že se pohybujeme v Polabí) byla otevřena v roce 1935. V případě, že toužíte po náročnějším výstupu, zeptejte se místních kudy na Říp a směle vyrazte. Až vám při prohlížení památek vyhládne, můžete se občerstvit v některé z roudnických restaurací. Přejeme vám příjemný výlet! 

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.