Nový lék z kari koření pomůže pacientům po mrtvici


Látka obsažená v kurkumě, která je hlavní součástí směsi koření kari, může pomoci při obnově organismu po mozkové příhodě.

Američtí vědci ukončili experimenty na laboratorních králících a začínají s klinickými testy na lidech.

Nový lék z kurkumy ovlivňuje podle lékařů z nemocnice Cedar-Sinai Medical Center v Los Angeles činnost mozkových buněk a snižuje potíže s hybností, které pacienty po mozkové mrtvici často postihují.

Kurkuma se po staletí používá v tradiční indické ajurvédské medicíně. I moderní věda na základě laboratorních pokusů potvrdila, že jeden z komponentů tohoto koření, kurkumin, má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus.

Podle vedoucího současného výzkumu Dr. Paula Lapchaka má nová látka, kterou jeho tým vyvinul modifikací kurkuminu, vliv na mnoho kritických mechanismů, díky nimž mohou zůstat mozkové buňky po mrtvici funkční.

Dr. Sharlin Ahmedová z Americké asociace pro mozkovou mrtvici vysvětluje:
"Nutně potřebujeme nové způsoby léčby, která by dokázala chránit mozkové buňky po mrtvici a zlepšit rekonvalescenci. Nový výzkum je první svého druhu, který dokázal, že kurkuma by skutečně mohla být účinná, protože podporuje růst nových buněk a omezuje jejich odumírání."

Výsledky studie jsou podle ní velmi slibné. "Dokud ale nebudou ukončeny klinické testy, je na místě trpělivost," dodává lékařka.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.