Nižší IQ zvyšuje riziko srdečního onemocnění


Podprůměrné IQ je signifikantní rizikový faktor pro srdeční onemocnění. K tomuto závěru dospěli britští vědci na základě studie více než 4 000 osob.

Autoři studie proto navrhují, aby osvětové kampaně týkající se zdraví srdce byly zjednodušeny. Vědci sami byli překvapeni tím, že rozdíly v inteligenci stály za více než dvacetiprocentním rozdílem v úmrtnosti na srdeční choroby, který existuje mezi lidmi bohatšími a chudšími.

"Je známo, že chudší lidé mají horší zdraví a umírají dříve na srdeční choroby, rakovinu i nehody. Částečně se to dá vysvětlit rozdíly v životním prostředí a faktory jako je kouření, stravovací návyky a množství pohybu, ale tyto faktory nevysvětlují vše," vysvětluje Dr. David Batty, který výzkum pro Britskou radu pro zdravotní výzkum vedl.

Výsledky studie podle BBC ukazují na možnost, že je zapotřebí vzít v potaz i dosud neměřené psychologické faktory a IQ je jedním z nich.

Tým vědců z University of Glasgow a University of Edinburgh zkoumal skupinu 4 289 bývalých amerických vojáků. Očekávalo se, že chudší z nich měli vyšší riziko srdečních chorob.
Když ale vědci do vysvětlení zahrnuli IQ a srovnávali osoby, které si v devíti jiných rizikových faktorech byly velmi podobné, ukázalo se, že právě rozdíly v inteligenci stojí třiadvacetiprocentním rozdílem v rizikovosti nejbohatších a nejchudších skupin.

Vědci si to vysvětlují tak, že nízké IQ jmůže být příznakem špatného zdraví. Možné je ale i to, že lidé s nižším IQ se chovají způsobem, který zvyšuje riziko srdečního onemocnění a nerozumění osvětovým kampaním.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.