Nikola Sudová odlétá na olympiádu, má na míru ortézu i jídelníček

05.02.2010 | Revue

Zraněná boulařka Nikola Sudová (27) přece jen odlétá s českým týmem na zimní olympijské hry do Vancouveru.

S sebou si veze nejen dvě ortézy vyrobené na míru, ale i speciálně upravený jídelníček. 

Ten jí připravil známý specialista na výživu ing. Petr Havlíček, který pečuje o řadu českých špičkových sportovců.
"Jídelníček jsem Nikole napsal hned po návratu do ČR. Upravil jsem jej s ohledem na to, že její výdej energie a zátěž nejsou takové, jako před zraněním. Bylo nutné začít okamžitě s doplňky na kloubní výživu. Velkým pomocníkem v tomto ohledu jsou doplňky stravy Flexit Drink a Flexis Liquid od Nutrednu," poodhaluje Havlíček tajemství, které by mělo lyžařce dopomoci k vysněnému olympijskému zlatu.

A jak vypadaly poslední dny Sudové před odletem na olympiádu?
"Hlavně jsem regenerovala. Šlapala jsem na speciálním kole, kde mohu porovnávat zatížení levé a pravé nohy. Musím si hlídat, abych u levé nohy moc nenasazovala, nebo naopak to všechno netahala zdravou pravou nohou. Potom samozřejmě dělám různá posilování, například horních částí těla a břišních svalů," popisuje Nikola svoji rekonvalescenci.

"Ortézu už mám od pátku, o víkendu jsem si na ni zvykala. Člověk si ji hodinu nasazuje, projde se a zvyká si na ten pocit, že má něco na noze," líčí Nikola.

O českou olympijskou naději pečují tři fyzioterapeuti, Anna Horáková, Iva Rufferová a Pavel Kolář, kteří s ní jezdí po závodech a soustředěních. Lékařský dohled zabezpečuje doktor Vladislav Hospodár se svým týmem.

Na olympiádu Sudovou připravuje trenér Radek Herot a jeho hlavním úkolem je nyní Nikolu postavit znovu na lyže a být jí oporou při prvním tréninku.

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.