Jak zachránit vztah? Čtěte!

19.02.2010 | Sex a vztahy

Volá Váš vztah o pomoc? Vypadá to s ním špatně? Máte strach, že brzy skončí rozchodem? Pokuste se jej zachránit! Poradíme Vám, nač se zaměřit!

Co je příčinou krize
Čím delší vztah, tím větší pravděpodobnost vzniku krize. Když Vám to začne ve vztahu skřípat, je třeba nejprve zjistit příčiny hrozící nebo již trvající krize. Ty mohou být různé. Velmi často dochází k tomu, že počáteční zamilovanost opadne a vše doposud nové, nepoznané, vzácné a senzační, člověku najednou jednoduše zevšední. 

Oba partneři mají spoustu svých pracovních i dalších povinností, a tak se čas na jejich společný život odsune kamsi do pozadí. Vášeň pomalu vyprchá, do vztahu se vloudí stereotyp a začnou problémy. A ty řeší každý po svém. Nezřídka se stává, že jeden z partnerů začne hledat rozptýlení jinde. 

Oživte svůj vztah sami
Pokud nechcete, aby si Váš partner zpestřil svůj život sám, Vaše soužití nesmí ztrácet jiskru! Nečekejte pasivně, až druhý něco vymyslí, ale sama přicházejte s novými nápady. Pokud pravidelně vaříte, vyrazte občas ven. Pokud pravidelně vaří on, překvapte ho a uvařte pro změnu zase Vy. Že ani jeden z Vás nevaří? Nakupte suroviny a připravte si společně něco dobrého k večeři! Uvidíte, jak se u toho pobavíte! A co když výsledek Vašeho kuchtění nebude k jídlu? Žádný strach, spousta restaurací má otevřeno dlouho do noci! Hlavně, ať se něco děje! 

Tip: Zatímco budete uklízet následky katastrofy v kuchyni, může být na cestě k Vám poslíček s pizzou nebo s lahůdkami z čínského bistra. 

Mezi základní stavební kameny každého vztahu patří aktivity, které partneři provozují společně. Jestliže nemáte jiné společné zájmy, jako je například nějaký druh sportu nebo hry, péče o děti či zvířata, ihned si nějaké najděte. Smyslem vztahu je přeci žít spolu, ne pouze vedle sebe. 

Košilaté inovace
Velmi zásadním zpestřením partnerského vztahu je vymýšlení postelových, nebo chcete-li, košilatých inovací. Jestli změníte polohu, místo, způsob nebo čas Vašeho milování, záleží jen na Vás. Věřte však, že právě inovace v oblasti milostného života patří mezi nejúčinnější nástroje, jak omrzení vztahu předejít. 

Tip: Pokud máte pocit, že Vaše partnerství skřípe právě v této oblasti, nečekejte ani den a rychle s tím něco dělejte! 

Mluvte spolu
Je zcela logické, že růžové brýle nemůžeme nosit věčně. Proto není ničím neobvyklým, když jeden z partnerů po delší době společného
soužití zjistí, že mu na druhém něco zásadního vadí. Řekněte mu to. Pokud se Váš partner nedozví, co Vám na něm vadí, těžko s tím může něco udělat. Jinými slovy to, co svému partnerovi neřeknete, jako by nebylo. Ale pozor, buďte trochu diplomat a s nepříjemným sdělením počkejte na vhodný okamžik. 

Nemluvte spolu pouze o problémech, ale také o příjemných věcech. Jestliže budete se svým partnerem hovořit pouze o negativních věcech, začne si preventivně nasazovat ušní filtr, jakmile otevřete pusu. 

Tip: Dejte na svůj instinkt a nemluvte za každou cenu. Pokud máte pocit, že partnerovi není zrovna do řeči a potřebuje být svou chvilku klidu, dopřejte mu ji. 

Buďte tolerantní 
Máte pocit, že už nedokážete déle tolerovat některou z jeho negativních vlastností? Než uděláte nějaký zásadní krok, který by Vás mohl později mrzet, promluvte si o tom s někým nestranným, ať získáte objektivní náhled. 

A nyní se zkuste podívat sama na sebe. Nemáte náhodou také některé nedostatky, které Váš partner velkoryse přehlíží? Nikdo není dokonalý. Věřte, že dlouhodobé partnerské soužití je založeno především na toleranci. 

Tip: Navažte na krásné začátky Vašeho vztahu. Mnoho párů si v rámci záchrany svého vztahu zopakuje své první rande, anebo vyrazí do míst své první dovolené.

Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z vajec

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.