Není cvičení v těhotenství nebezpečné?


Není. Jen to chce vybrat ten správný sport. Naprosto nežádoucí v těhotenství je naproti tomu absence pohybové aktivity!

Hned Vám prozradíme, proč je dobré cvičit, a zároveň Vám doporučíme pohybové aktivity, které jsou vhodné právě pro těhulky!

Překonejte svou pohodlnost! 
Vezměme to pěkně od začátku. Počátky těhotenství bývají obvykle spojené s nadměrnou únavou a nevolnostmi. Nejčastěji se sice hovoří o tzv. ranních nevolnostech, těhotné ženě se však může udělat zle kdykoli během dne. Člověk bývá jako vyměněný a je rád, když konečně dokončí všechny své povinnosti a může si v klidu odpočinout, ideálně s nohama na stole a šálkem dobrého čaje v ruce. Komu by se chtělo ještě cvičit? A navíc když je venku takové počasí? Přemoci vlastní pohodlnost se však mnohonásobně vyplatí. Pravidelný pohyb v těhotenství je důležitý minimálně ze čtyř důvodů. 

Čtyři dobré důvody proč se hýbat
Tak zaprvé, pravidelná fyzická aktivita podstatnou měrou přispívá k celkové pohodě organismu. Je dokonce prokázáno, že ten, kdo pravidelně cvičí, mnohem snadněji odbourává stres a zvládá zátěžové situace. Z těla se při sportu vyplavují endorfiny, hormony dobré nálady. Vzhledem k tomu, že matka přenáší své pocity a nálady na nenarozené děťátko, měla by ji dobrá nálada provázet po celou dobu těhotenství, co Vy na to?

Za druhé, maminka, která je v dobré fyzické kondici, mnohem snadněji zvládá porod. Třetím dobrým důvodem pro sport v období gravidity je prevence či zmírnění mnoha zdravotních obtíží, které se sebou těhotenství přináší. Cvičení Vám tak může pomoci zabránit vzniku křečových žil, bolesti zad, či pozdějším problémům s inkontinencí močového měchýře.

A konečně, za čtvrté, když budete během Vašich devíti měsíců pravidelně cvičit, zpravidla nepřiberete více, než je nutné, a snáze se po porodu vrátíte ke své původní váze a postavě! 

Tři typy 
Pokud jde přístup k samotnému sportu, v zásadě existují tři typy těhulek. Ty, které jsou zvyklé pravidelně cvičit, dále ty, které nikdy v životě pořádně necvičily, avšak právě v tomto období začnou. Poslední skupina má naopak tendenci, začít se přehnaně šetřit. Jakmile na svém těhotenském testu objeví dva proužky, jejich veškerá pohybová aktivita ustává. 

První skupina žen většinou zvládá průběh svého těhotenství nejlépe. Pokračuje v činnosti, na kterou je zvyklá, jen musí korigovat volbu svých sportovních aktivit. Ženy, které se teprve nyní nadšeně seznamují se sportem, by měly být opatrné. 

„Opatrné“ ženy ze třetí skupiny by si měly přečíst naše čtyři dobré důvody a vědět, že pokud jejich těhotenství není rizikové, cvičení jim
rozhodně neublíží. 

Jak sportovat?
Jaký druh pohybové aktivity tedy zvolit? Všichni lékaři Vám potvrdí, že nejlepší je vytrvalostní chůze, tedy dlouhé a svižné procházky, jimž se můžete věnovat po celých devět měsíců. Pohyb na čerstvém vzduchu Vám udělá dobře. Dále je vhodné plavání a sporty s vodou spojené, jako je například vodní aerobik. Za zmínku rovněž stojí jóga, která budoucí rodičce pomůže nalézt vnitřní klid a naučit ji automatickému pravidelnému dýchání, které bude při porodu potřebovat. 

A co tolik populární jízda na kole a posilovna? Posilovna je dobrá zejména pro Vaši páteř. Některé cviky, především ty zaměřené na posilování břišních partií, byste však měla vynechat. Tip: Požádejte trenérku o sestavení individuálního těhotenského rozvrhu cvičení. Názory na jízdu na kole se značně liší. Obecně můžeme říci, že pokud z kola nespadnete, lze tento sport hodnotit pozitivně. Tento příjemný druh pohybu mimo jiné zabraňuje nežádoucím otokům nohou. Jenže, kdo Vám zaručí, že nespadnete? 

Milé těhulky, rozhodně neseďte doma, ale každou svou fyzickou aktivitu rozumně zvažte! A hlavně se nikým nenechte vyhecovat k rekordním výkonům!

Foto: Samhoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.