Nejúčinnější zbraní proti rýmě není "céčko", ale zinek


Britští experti z ústavu Cochrane Collaboration došli analýzami dosavadních výzkumů k závěru, že tento prvek by měl při léčbě nachlazení nahradit výsadní postavení vitamínu C.

Ačkoli zinek je prvek, který známe spíš jako ochranu našich plechových miláčků před korozí, ve stopovém množství má řadu nezanedbatelných funkcí v našem organismu.
Užívání potravinových doplňků, které ho obsahují, je podle lékařů nejlepší prevencí proti nachlazení.

Řada klinických studií zveřejněných od roku 1984 dokazuje, že užívání zinku v potravinových doplňcích brání propuknutí rýmy a pokud už nastane, výrazně zkracuje dobu jejího trvání.

Ukázalo se, že lidé, kteří během rýmy brali každé dvě hodiny sirup s obsahem zinku, se uzdravili mnohem rychleji než ostatní. Děti, užívající zinkové tablety po dobu alespoň pěti měsíců, dostaly rýmu o třetinu méně často než jejich vrstevníci, jimž bylo dáváno placebo.

"Výsledky výzkumu ukazují, že zinek zkracuje dobu trvání nachlazení a zmírňuje potíže, které s sebou onemocnění přináší," uvádí se ve zprávě zveřejněné v publikaci Cochrane Review.

Vědci ale upozorňují, že dosud nemají jasno, jaké množství tohoto prvku je pro lidské zdraví optimální.
V kombinaci s jinými látkami může navíc způsobovat nevolnost a průjem. Z těchto důvodů doporučují při jeho konzumaci opatrnost.

V lékárnách je možné sehnat potravinové doplňky s 10, 15 a 25 miligramy zinku. Lékaři se domnívají, že 15 mg denně je dostatečné množství, jaké by mělo mít na organismus dospělého člověka pozitivní vliv.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.