Pokud jste milovníci masa, je pro vás steak naprosto ideálním pokrmem. Je to plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu, který se připravuje rychle, s použitím suchého tepla a podává se v celku. Na steak je vždy použita nejlepší část zvířete. Kam ale vyrazit na skutečně gurmánský steak?
1. Na steak z bizoního masa do Hliněné Bašty
Příjemná restaurace v Průhonicích u Prahy nabízí opravdové rarity jako je biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi nebo rybí kari s kuřecím masem a krevetami, ale co si tady opravdu vychutnáte je právě bizoní steak. Šéfkuchař a zároveň majitel restaurace Hynek Vávra umí maso zpracovat opravdu jedinečně a jeho specialita je rumpsteak z bizona v indiánské marinádě na grilu. Kromě netradiční chuti, je bizoní maso i zdravější než hovězí. Obsahuje méně tuku než klasický hovězí steak a je více aromatičtější. Jako své nejoblíbenější maso uvedla bizoní steak americká herečka a držitelka Oscara Jane Fondová, protože je velmi chutné a dietní.
Navíc restaurace Hliněná Bašta sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny, proto si na její návštěvu nechte více času, ať si můžete vychutnat příjemnou atmosféru špičkové domácí kuchyně.
![](/Files/Articles/aaaaaaaa-bbbb-1299-0001-aaaaaaaaaaaa_full.jpg)
2. Na šťavnatý steak do Kobe
Pokud chcete ochutnat hovězí steaky z celého světa, potom navštivte restauraci Kobe na Václavském náměstí. Je to v centru metropole, proto jsou ceny poněkud vyšší, ale kvalita a milá obsluha, určitě stojí za to jednou si dopřát gurmánský oběd nebo večeři.
Po otevření jídelního lístku zjistíte, že restaurace zaměřuje především na hovězí maso.
Můžete si vybrat steaky z několika druhů chovů, z našich i zahraničních chovů. Můžete si dát
Hovězí maso Kobe, Aberdeen Angus Jižní Amerika, Český Angus nebo bílý chov masného skotu Charolais z České republiky. Šéfkuchař kuchyně osobně doporučuje dát si grilovaný steak, protože ten vás nasytí už svou pronikavou vůní. Kobe uvádí, že veškeré české maso je chováno v ekologický čistém prostředí a bez používání průmyslových krmiv, takže se nemusíte bát, kolik škodlivin jste do sebe dostali.
3. Restaurace Monarch: steak a výborné víno
V Kolkovně najdete restauraci, kde si můžete dopřát steakové speciality jako kuřecí steak s konfitem se sušených rajčat nebo pštrosí steak na grilovaných hříbkách. Není nad to vyzkoušet místo klasiky z červeného masa i lehčí variantu z bílého masa. A to vše v kombinaci s programem řízené degustace vín. K steakům totiž určitě oceníte rozsáhlý vinný lístek, kde naleznete širokou nabídku vín ze všech koutů světa. Ke steakům se nejvíc hodí červená vína, proto jistě oceníte hlavně maďarský a rakouský import. Zde vám doporučí, jaké víno je ke steaku to nejvhodnější.
Přečtěte si také: