Nejlepší prevencí proti rakovině prsu je kojení


Ženy, jejichž příbuzné trpí nebo trpěly nádorem prsu, by se měly rozhodnout, že budou kojit.

Ve zprávě, kterou vydali američtí lékaři, se uvádí, že kojení prokazatelně snižuje nebezpečí vzniku rakoviny u žen, jež ji mají v rodinné anamnéze.

Lékaři z univerzity v Severní Karolíně se zabývali studiem vlivu kojení na zdraví žen a jejich potomků. Mezi roky 1997 a 2005 sledovali 60 075 kojících žen. Koncem června r. 2005 spočítali, že kolem 46. roku věku onemocnělo zhruba jedno procento z nich.

"Během analýzy statistických údajů vyšlo najevo, že u pacientek, jejichž matka nebo sestra onemocněly touto chorobou, je pravděpodobnost vzniku stejné nemoci o 59 procent nižší, pokud někdy v životě kojily," vysvětluje vedoucí studie dr. Alison Stuebová.

Její tým zároveň zjistil, že riziko onemocnění klesá i u žen, které nekojily a užívaly léky k potlačení tvorby mléka, o 42 procent. Podle vědců je tu souvislost mezi kojením a procesem, kdy se tkáň vrací do stavu, v jakém byla před těhotenstvím. Pokud žena nekojila, dochází k městnání, které může v tkáni vyvolávat progresivní zánět, jenž by mohl vyvolat zhoubné bujení. Kojení nebo potlačení tvorby mléka může takovým zánětům předcházet.

Výsledky nového výzkumu znovu potvrzují, že kojení je prospěšné nejen pro miminko, ale i pro jeho matku.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.