Nejlépe se žije matkám v Norsku a Austrálii, nejhůře Afghánkám

04.05.2010 | Děti a rodina

Norky a Australanky patří k národům, které mají nejlepší podmínky pro výchovu dětí. Nejhůř se oproti tomu žije ženám v Afghánistánu a mnoha zemích Afriky.

Světová nadace Zachraňte děti (Save the Children) vydala už jedenáctou výroční zprávu, v níž zveřejnila pořadí 160 zemí podle kvality života žen a jejich dětí z hlediska přístupu ke vzdělání, ekonomické úrovně a zdravotní péče.

V loňském roce stálo na čele žebříčku Švédsko, letos se ale na špičku dostalo Norsko následované Austrálií, Islandem, Švédskem, Dánskem a Novým Zélandem.
Poslední příčku obsadil Afghánistán, před nímž se umístil Niger, Čad, Guinea-Bissau, Jemen, Kongo, Mali, Súdán, Eritrea a Rovníková Guinea.

Zpráva nadace mimo jiné upozornila na to, že ročně na světě zemře 3 500 000 žen během těhotenství nebo při porodu a 9 miliónů dětí se nedožije pátých narozenin.

"Životní podmínky matek a jejich potomků v deseti zemích z posledních míst našeho žebříčku jsou otřesné. V průměru umírá 1 z 23 žen z důvodů souvisejících s jejím těhotenstvím a 1 dítě ze 6 umírá před pátým rokem věku. Každé třetí dítě trpí podvýživou," uvádí se ve zprávě nadace Zachraňte děti.

Drastická čísla chce změnit Nadace Zachraňte děti
Podle jejích zástupců v Afghánistánu a Čadu asistuje u porodu odborný porodník v méně než 15 procentech případů, v Etiopii dokonce jen v 6 procentech. V Norsku je odborník u každého porodu.

V Nigeru umírá každá sedmá žena při porodu, v Afghánistánu a Sierra Leone každá osmá. V Irsku porod nepřežije 1 žena z 47 600.

V Angole, Čadu, Demokratické republice Kongo a Somálsku se pátých narozenin nedožije každé páté dítě. Ve Finsku, na Islandu, v Lucembursku a Švédsku umírá do pěti let jedno dítě ze 333.

Nadace Zachraňte děti byla založena s cílem snížit do roku 2015 o dvě třetiny dětskou úmrtnost, jejímž příčinám lze ve většině případů předcházet.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.