Nejkrásnější místa světa

10.11.2010 | Volný čas

Máte pracovních povinností nad hlavu, rádi byste si však udělali malý výlet? Navštivte s námi tři z nejkrásnějších míst světa. Tento výlet Vás příjemně osvěží a přitom Vám nezabere více než pět minut.

Špicberky
Pokud máte rádi sníh a překrásnou hornatou přírodu, pak určitě vyrazte do Norska. V městečku Longyearbyen nasedněte na loď a obeplujte Špicberky, skupinu ostrovů, která tvoří nejsevernější část Norského království. Pouze tři z ostrovů, Spitzbergen, Bjørnøya a Hopen, jsou obydlené, a to norskou a ruskou populací. Žijí zde také Ukrajinci. Na území ostrovů o celkové rozloze 62 050 km² žije celkem kolem 3000 obyvatel. A co krásného Vás na ostrovech čeká? Uvidíte fjordy, rozeklané vrcholky a obří ledovce. Roste zde mnoho krásných rostlin, jejich vegetační období je však velmi krátké, a proto rychle odkvetou. V arktické tundře a horách žijí pouze čtyři druhy savců, hraboši, sobi, polární lišky a lední medvědi. Špicberky jsou hnízdištěm mnoha mořských ptáků. Ve vodě žijí velryby a tuleni. Jestliže vystoupíte k ledovci Longyearbeen, můžete nalézt fosílie pravěké flóry. Když budete mít štěstí, setkáte se s ledním medvědem. Pro případ, že by nebyl příliš přívětivý, turisty doprovází průvodci se střelnými zbraněmi. Na Špickberkách má mnohaletou tradici těžba uhlí. Mezi oblíbené návštěvní cíle patří návštěva hornické osady.

Niagarské vodopády
Kdo zná Niagarské vodopády pouze z krásných fotografií, mohl by se domnívat, že leží v nitru panenské přírody. Tak pozor, ať na místě nejste zaskočeni, jak moc už byly objeveny a obsazeny civilizací. Pokud budete unaveni, můžete si odpočinout v některém z hotelů či motelů s výhledem na jedinečnou přírodní scenérii. Možná Vás překvapí, že tu potkáte mnoho párů, které rozhodně nejsou heterosexuální. Gayové a lesbičky sem totiž jezdí na líbánky. Vodopády tvoří přírodní hranici mezi Spojenými státy a Kanadou. Jestliže Vám stačí pohled shora, můžete se na vodopády podívat dolů přes zábradlí. Mnohem lepší však je, projít se dole přímo pod nimi. 



Keňa 
Naši třetí zastávku uděláme v Keni. Navštívíme krásné pláže obklopené palmami, nádherné korálové útesy, vysoké hory, slony, žirafy, želvy a spoustu exotických volně žijících zvířat. Krajina v Keni je velmi rozmanitá. Zahrnuje nížiny, náhorní plošiny a lávová pohoří, kde se nachází také vyhaslá sopka Mt. Kenya, podle které se celý stát jmenuje. Nejzajímavějšími turistickými lokalitami jsou nepochybně národní parky. Největší národní park Keni Masai Mara je domovem slonů, buvolů, nosorožců, lvů a leopardů. Žije zde domorodý kmen Masájů. Když přijedete v září, můžete si užít jedinečnou podívanou na migraci ohromných stád pakoňů. V poušti zase žijí velbloudi a nomádští příslušníci kmene Samburu. Za návštěvu rovněž stojí starověké africké ruiny.

Foto: www. scandinaviantravel.com, www. africa-adventure.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.