Nedostatek vitamínu D může u starších lidí způsobovat depresi


Muži a ženy ve vyšším věku trpící nedostatkem vitamínu D jsou náchylnější ke vzniku depresivních stavů. Dokládá to poslední studie amerických vědců.

Dosavadní výzkumy, které se zabývaly vlivem vitamínu D na lidské zdraví, odhalily, že jeho nedostatek může souviset se vznikem srdečních onemocnění a mozkových příhod, vysokým krevním tlakem a dokonce s astmatem.

U starších osob bývá nízká hladina tohoto vitamínu běžná. Způsobuje lámavost kostí, celkové zhoršení tělesných funkcí, ochablost a celou řadu chronických onemocnění.

Poslední studie Dr. Luigiho Ferruccia z Národního institutu pro stárnutí v americkém Baltimore a jeho kolegů zkoumala, jestli může existovat spojitost mezi nedostatkem vitamínu D a depresemi u seniorů.

Vědci sledovali 531 ženu a 423 mužů nad 65 let, kteří se zúčastnili studie o ztrátě pohyblivosti během stárnutí, a to po dobu šesti let. Na počátku výzkumu trpělo depresemi 42 procent žen a 18 procent mužů, přičemž u tří čtvrtin žen a u poloviny mužů byl zjištěn nedostatek vitamínu.

U pacientů s depresemi byla zjištěna nízká hladina vitamínu D v 72 procentech případů, senioři bez příznaků deprese trpěli jeho nedostatkem v 60 procentech případů.

Ženy s nízkou hladinou vitamínu D na počátku studie měly dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich během daných šesti let psychický stav zhorší oproti těm, které nedostatkem látky netrpěly. U mužů nebyla tato souvislost tak zřetelná a podle odborníků se v mnoha případech mohlo jednat o náhodu.

Experti upozorňují, že nedostatek vitamínu D sám o sobě způsobuje depresi. U lidí, kteří jím trpí, může mít na špatný psychický stav vliv jejich životní styl obecně.

"Úprava hladiny vitamínu D u seniorů se může v budoucnosti stát součástí prevence depresí a jejich následků na celkový zdravotní stav," uvádí Ferruccio ve zprávě zveřejněné v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Vitamín D vzniká v organismu vystaveném slunečnímu světlu a lze ho také nalézt v některých potravinách, například v rybách. Pomáhá buňkám při vstřebávání vápníku a je důležitý pro stavbu kostní tkáně.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.