Nedejte nemocem šanci!


Léto nám zamávalo na rozloučenou a vystřídal ho podzim - čas barevného listí, teplých svetrů a čajů.

Toto období se sebou bohužel přináší také rýmy, záněty průdušek, nosohltanu a chřipky. Nechcete žádnému z těchto onemocnění podlehnout? Držte se následujících doporučení:

Buďte v pohodě 
Ne nadarmo se říká, že zdravá mysl znamená půl zdraví. Působením stresů se totiž lidský organismus oslabuje, a následkem toho je pak náchylnější k různým chorobám. Snažte se proto, nenosit si domů stres ani z práce, ani ze školy. Nelamentujte nad rychle uplynulým létem, které se vrátí až za velmi dlouhou dobu. Místo toho se radujte z drobných radostí, které nám sebou podzim přináší. Co takhle vyrazit s rodinou na výlet do přírody a vychutnat si krásnou voňavou atmosféru podzimního lesa, kdy se odvážné stromy začínají pozvolna odhalovat? Nebo proč se nevypravit na nákupy a nepořídit si nějaký slušivý podzimní model?

Pohybu se nebraňte
Když se venku citelně ochladí, sluníčko se schová za mraky a venkem poletuje směs deště, prachu a mlhy, nejraději bychom se schovali někam na teplé místečko, tam četli, spali, anebo mlsali. Většina lidí má proto po návratu z práce tendenci, zalézt si pěkně do teplíčka k televizi a lenošit. K fyzické námaze je nikdo nepřinutí. Jenže pohyb je právě v tomto období velmi důležitý. Kdo například chodí dvakrát týdně cvičit, udržuje se fit a nemoci si na něho jen tak nepřijdou. Navíc takové cvičení člověku pěkně rozproudí krev a zvedne náladu. Kromě toho pomáhá zbavovat se stresu. 

Otužujte se 
Otužováním nemáme na mysli, že byste museli každé ráno nutně vlézt pod ledovou sprchu (i když prý to není špatné). Zvolit můžete mnohem příjemnější způsob, především v případě, že máte rádi teplíčko. Když se pořádně nahřejete v sauně, nebudete se muset dlouho přemlouvat k tomu, abyste pak vlezli pod studenější sprchu. Ti odvážnější dokonce s chutí skáčou do velkých nádob s vodou, která má jen několik Celsiových stupňů. Pokud však trpíte velmi nízkým tlakem, nehrajte si na hrdiny a dejte si raději vlažnou sprchu.

Sauna přispívá k otužování organismu, pokud ji ovšem navštěvujete pravidelně, nejlépe jednou týdně. Důležitá je také její očistná funkce – z těla se odplavují škodliviny.

Těhotným ženám se sauna nedoporučuje, ani ne kvůli nim samotným, ale spíše kvůli nenarozeným miminkům, která by se mohla v plodové vodě uvařit. (Děláme si legraci, ale velké horko malému tvorečkovi skutečně neprospívá.) Nehledě na to, že by se zde mohlo nastávajícím maminkám udělat mdlo.

Nezapomínejte na to, že před saunou není radno jíst větší jídla. I když chodit do sauny s prázdným žaludkem také není ten nejlepší nápad. Dejte si proto malý snack v podobě porce zeleniny či ovoce.

Hodujte podzimně
A tímto se konečně dostáváme k hodování. Abyste načerpali potřebnou energii, chce to něco teplého do žaludku. Poctivé zeleninové polévky nejen zahřejí, ale dodají tělu také potřebné vitamíny a další látky. Navíc se po nich nepřibírá. Pokud si je nemůžete v týdnu dopřát, uvařte si pořádný eintopf alespoň o víkendu.

Na začátku dne nezapomínejte ani na kvalitní snídani, kde by neměl chybět teplý nápoj. Pokud nemůžete brzy po ránu jíst, dejte si v práci zdravou svačinku. Zakysané mléčné výrobky, ovoce a zinek (obsažený například v dýňových semínkách) pomáhají posilovat imunitní systém.

Odpočiňte si
Pokud ráno brzy vstáváte, snažte se, chodit spát před ještě půlnocí. Když člověk nedostatečně spí, je náchylnější k onemocnění. Jestliže se cítíte hodně unavení, vyrazte třeba na prodloužený víkend do lázní. Dopřejte si masáže, zábaly, vířivku, pitnou kúru i pedikúru, všechno co máte rádi. Vrátíte se domů jako znovuzrození, plni energie, kterou budete v zimě potřebovat!
 
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.