Nakupování biopotravin může být jen vyhazováním peněz


Zákazníci obchodů s organickými čili biopotravinami jsou přesvědčeni, že jejich konzumací prospívají svému zdraví. Podle nových výzkumů ale ve skutečnosti neexistují dostatečné důkazy, že nutriční hodnoty biopotravin přinášejí našemu organismu výrazné výhody proti běžnému zboží.

Podle vědců z britské Londýnské školy hygieny a tropických nemocí bylo dosud provedeno příliš málo studií na to, aby bylo možno posoudit výhody konzumace biopotravin.
Ty, které se dosud uskutečnily, se navíc zaměřily většinou jen na krátkodobý účinek organických potravin, především na jejich antioxidační aktivitu. Z nich vyplynulo, že jejich efekt se od konvenční stravy téměř neliší.

Vědci analyzovali 162 odborných článků týkajících se této problematiky, které byly zveřejněny během posledních padesáti let. A podle odborného časopisu American Journal of Clinical Nutrition došli k závěru, že nutriční hodnoty mezi bio a konvenčními potravinami jsou srovnatelné. Pouhých 12 článků se shodovalo s kritérii, podle nichž byly splněny podmínky pro uznání většího pozitivního účinku daného produktu na lidské zdraví.

"Množství důkazů ve prospěch biopotravin je překvapivě nízké," prohlásil spoluautor studie Dr. Alan D. Dangour.
Podle něj by měl být budoucí výzkum na tomto poli mnohem lépe nastaven, protože dosud se prováděl na velmi malém množství respondentů a jeho výsledky neměly dostatečnou výpovědní hodnotu.

Například pouze jedna studie ze šesti potvrdila souvislost mezi konzumací organických potravin a sníženým výskytem ekzémů mezi 2 800 nizozemskými dětmi do dvou let.
Experti při ní byli ale do té míry odkázáni na tvrzení rodičů dotyčných dětí, takže její výsledky jsou sporné.

Přestože výživová hodnota biopotravin se nemusí od běžných potravin lišit, lidé je nakupují čím dál víc i z jiných důvodů. Způsob jejich výroby je například šetrný k životnímu prostředí.

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.