Najděte inspiraci v bio-designu!

09.09.2009 | Bydlení

Bio, to je pojem, na který mnoho z nás slyší.

Od označení ekologicky vypěstovaných a vyprodukovaných potravin, jako je mléko, maso, nebo zelenina, až po konstrukční a stavební materiály, například biodeska. Ale věděli jste, že existuje také bio-design?

Copak je to bio-design?
Přemítáte, jakou souvislost může mít bio-design s produkty ekologického zemědělství, které mnozí skeptici považují jen za zbytečně drahé? Napadlo Vás snad, že by se mohlo jednat o životní styl, který ovlivňuje oblékání a zařizování interiérů těch, kdo se zdravě stravují? I kdepak. Definice onoho záhadného pojmu je zcela jiná. Bio-design je označení pro moderní design, který našel svou inspiraci v přírodě, konkrétně v jejích dokonalých organických strukturách a formách. Je pro něj charakteristická jednolitá forma bez zbytečné dekorace. Nadčasová koncepce bio-designu se postupně rozšířila do všech oblastí designu, od nádobí, jednoduchých dekorativních předmětů, přes sedací nábytek, až po originální architekturu. Ve Vašem podvědomí jistě dřímá vzpomínka na spory o místo, kde by měla stát nová národní knihovna a na nedávno zesnulého architekta světového formátu pana Kaplického. Naprosto originální návrh jeho knihovny shora připomíná ženské ňadro, což není žádná náhoda. Svou inspiraci našel pan architekt v bio-designu. 

Luigi Colani a otočný interiér
Mezi nejslavnější představitele designu bezpochyby patří Luigi Colani, který se narodil ještě před oběma světovými válkami, v roce 1928 v Berlíně. Vystudoval architekturu a design na akademii umění v Berlíně a aerodynamiku na Sorbonně. Je činný v Evropě, Americe i Asii. Významné jsou především jeho práce pro automobilky Fiat, Alfa Romeo, Lancia, BMW a pro letecký průmysl (Boeing). Připomíná Vám tvar letadla dravou rybu nebo ptáka? Vidíte, opět to není náhoda. Stále hledáme inspiraci v přírodě. Práce pana Colani se však neomezuje pouze na design dopravních prostředků. Navrhoval také potřeby pro domácnost, šperky, nábytek, nebo koupelnové zařízení. Velmi zajímavý je také dům, který Colani navrhl pro ty, kdo nepotřebují příliš prostoru a soustředí se na kariéru. Uvnitř domu se nachází otočný válec, v němž se ukrývá hned několik místností. Koupelna, kuchyně a ložnice. Válcem otáčíte (samozřejmě dálkovým ovládáním) buď doleva, nebo doprava, podle toho, kterou z místností chcete vidět z pohovky obývacího pokoje. Podle Colaniho vlastního názoru jako přívrženec organického bio-designu nedělá nic, než imituje přírodu. Jeho návrhářské studio Colani Trading dnes sídlí v Zürichu. 

Další představitelé
 
Colani pochopitelně není jediným zástupcem tohoto směru. Jmenujme ještě alespoň švýcarského surrealistického výtvarníka Hanse Ruedi Gigera, který se inspiruje především stavbou vnitřních nosných forem živých organismů. Příkladem je třeba křeslo v podobě torza mrtvého organismu nebo židle dokonale imitující brouka. Angličan Ross Lovegrove je zase známý zajímavými návrhy svítidel. V jeho tvorbě se odráží obdiv nejen k přírodě, ale také k moderním technologiím. Lávové a stolní lampy, stejně jako jiná velmi originální svítidla či sanitární keramika nezvykle ozvláštní každý moderní interiér. Egypťan Karim Rashid, zástupce mladší generace, je známý návrhy interiérů a spotřebního zboží pro domácnost, především nádobí. A tak bychom mohli pokračovat, představitelů je mnoho. My se však místo toho podíváme na to, jakými skvosty si můžete zkrášlit Váš domov. 

Oživte si interiér
Čím si tedy můžete oživit Váš nejlépe moderní interiér? Pohodlnými křesly, židlemi a sedačkami netradičních tvarů a barev. Oblíbené jsou neonové barvy, od svítivě zelené až po jedovatě růžovou. Při troše štěstí v obchodech najdete také svítidla nezvyklých tvarů, kupříkladu ve tvaru hrachového lusku, nebo nádobí, které Vám bude připadat jako živé. Nejspíš protože Vám bude připomínat lístky, šneky nebo mořské korýše. Při pátrání po zajímavých kouscích však musíte být trpěliví! Předměty v duchu bio-designu nejsou obvyklou součástí sortimentu. O to originálnější bude Váš interiér, když v pátrání uspějete!

Náš tip: Rolety

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.