Nádorové buňky dovedou zmást imunitní systém


Vědci objevili v lidském močovém měchýři primitivní rakovinné buňky, které vysílají imunitnímu systému signál, jenž by v lidské řeči mohl znamenat: "nesežer mě".

Díky tomu se mohou časem vyvinout v nebezpečný nádor.

Lékaři ze Standfordovy univerzity v Kalifornii zjistili, že takzvané kmenové rakovinné buňky se maskují proteinem CD-47. Zatímco buňky imunitního systému obvykle zvané makrofágy nádorové buňky ničí, CD-47 je zastaví.

"Je to poprvé, co jsme zjistili, jak se brání buňky pevných nádorů. Teď se snažíme co nejrychleji zjistit, jestli podobnou strategii používají i další nádory," vysvětluje Dr. Irving Weissman.
Spolu se svými kolegy už před časem zjistil, že protein CD-47 používají pro svou obranu buňky způsobující některé typy leukémie.

Rakovina močového měchýře patří k těm typům nádorů, které bývají často nezhoubné, rostou pomalu a snadno se léčí, ale v patnácti procentech případů jsou velmi agresivní a smrtelné.

Weissmanův tým přišel na to, že CD-47 se tvoří ve vyšší míře u pacientů, u kterých se vyvíjí nebezpečnější typ nádoru. Lékaři nyní doufají, že jejich objev pomůže k lepší diagnostice a časnější léčbě agresivních typů nádorů. K zastavení tvorby záludného proteinu chtějí použít tzv. monoklonální protilátky, které dovedou blokovat tvorbu CD-47 a umožňují tak makrofágům zlikvidovat nádorové buňky.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.